USA: Lemongrass kunde återvända frisk och fri till havet

USA: Lemongrass kunde återvända frisk och fri till havet

Blogg

Skrivet av

Lemongrass, en pytteliten grönlandssälunge, låg svårt skadad bland klipporna i Maine. En förbipasserande upptäckte henne och kontaktade vårt räddningscenter, som genast ryckte ut.

Lynda och Dominique från vårt räddningscenter, Marine Mammals of Maine, var de första på plats.

Den lilla sälungen hade varit intrasslad i ett övergivet fisknät, så kallat spöknät. Och hennes tillstånd var kritiskt. Munnen var täckt med blod och hon hade flera sår och en svullen simfot. Hon hade också fått en allvarlig infektion i luftvägarna och flugor surrade runt henne.

Hon var svag, hungrig och rädd. Lemongrass hade troligen separerats från sin mamma och eftersom hon fortfarande var så liten hade hon inte lärt sig äta själv. Hon låg väldigt nära vattnet och det fanns en risk att hon skulle bli rädd och försvinna ned i vattnet. Då skulle hon dö av sina skador. Så det var viktigt att nå henne snabbt utan att skrämma eller stressa henne ytterligare.

lemongrass-blog-2

Lemongrass togs till räddningscentret

Men både Lynda och Dominique är väldigt vana vid att rädda sälar. De lyckades få tag i Lemongrass innan hon förstått vad som hände. Elizabeth Hogan, vår kampanjansvariga, var med och hjälpte till, trots att Lemongrass försökte bita henne.

”Det var första gången i mitt liv som jag tyckt att ett djur som försöker bita mig är gulligt. Min första reaktion var omsorg om henne i stället för att oroa mig för att bli biten. Hon var så liten och så rädd, och jag ville låta henne förstå att vi bara var där för att hjälpa henne,” berättar hon.  

Lemongrass sveptes in i en handduk och fördes i ilfart till räddningscentret som just fått ett nytt undersökningsbord samma morgon. Lemongrass blev den första patienten att använda det.

De tvättade henne, tog febern och blodsockret och arbetade hela natten med att ge hennes första hjälpen. På morgonen var hennes tillstånd stabilt nog att hon kunde flyttas till ett annat center med större medicinska resurser.

Sakta men säkert blev Lemongrass bättre och efter ungefär ett halvår var hon äntligen frisk nog att återvända till sin naturliga miljö, havet. 

lemongrass-blog-5

Det är tack vare ditt och andra Animal Protectors stöd som vi kunde rädda Lemongrass och ge henne den behandling hon behövde för att bli frisk. Ett varmt tack för att du är Animal Protector och regelbundet stödjer vårt arbete.

Läs mer om vårt arbete för att skydda sälar som Lemongrass och andra havslevande djur >>

Här ser du Lemongrass på väg ut i friheten:

lemongrass-blog-3
lemongrass-blog-4

Vill du hjälpa havens djur ännu mer?

  • Använd mindre plast och se till att göra dig av med plast på rätt sätt så den inte hamnar i naturen.
  • Städa stränder! Samla ihop skräpet, så att det inte spolas ut i havet igen.
  • Dela informationen till dina vänner och bekanta, läs mer om Sea Change-kampanjen här

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.

Foto: National Marine Life Center (toppbild samt bild 2, 3, 4)