Världens tio grymmaste turistattraktioner med vilda djur

Världens tio grymmaste turistattraktioner med vilda djur

Nyheter

Många turister går på attraktioner med vilda djur för att de älskar djur och vill komma nära dem. Men de ser sällan lidandet bakom. Över en halv miljon vilda djur plågas genom att de används som underhållning i turistbranschen.

Det är svårt att gradera djurs lidande men vissa saker är värre än andra. Här är vår tio-i-topplista över grymma attraktioner med vilda djur, framtagen i samarbete med WildCru, Oxfords universitets enhet för bevarande av vilda djur. De här attraktionerna ska du alltid undvika om du vill vara en djurvän:

1. Elefantridning

Elefanter är i grunden vilda djur. För att tämja elefanter tas ungar från sina mammor vid tidig ålder. För att få dem att lyda och bli fogliga blir de isolerade, slagna, får svälta och hålls i alldeles för små inhägnader. De står ofta fastkedjade och deras ryggar är inte gjorda för att bli ridna på.

1016303

2. Tigerselfies

Precis som med elefanter tas tigerungar ifrån sina mammor vid väldigt låg ålder. Sedan hålls de fastkedjade i små burar för att fotograferas med turister i flera timmar i sträck. När de blir större drar man ut tänder och klor, drogar eller svälter dem för att göra dem mindre farliga.

3. Vandra med lejon

På grund av den växande lejonturismen i framförallt Sydafrika har det blivit allt vanligare att lejonungar tas från sina mammor för att användas inom turism. De skickas runt bland besökande turister som fotograferas med dem. När blir de äldre kan de bli byte för inhägnad jakt.

4. Björnparker

Ofta hålls björnarna i sterila, kala inhägnader där de inte kan bete sig naturligt. Ibland tvingas björnarna att uppträda utklädda och cykla eller balansera på bollar. Björnar är vilda djur och det går inte att tämja dem utan att plåga dem.

1000339_0

5. Hålla havssköldpaddor 

Det finns bara en sköldpaddsfarm som är öppen för besökare kvar i hela världen. Förutom att de utrotningshotade havssköldpaddorna utsätts för stress av all hantering är de extra känsliga för sjukdomar på grund av de trånga inhägnaderna. 

6. Delfinshower

Små inhägnader och ett liv i lidande. Det är verklighet för de delfiner som hålls i fångenskap. Av kloret får många delfiner hudbesvär, det är inte ovanligt att de får brännskador eftersom de inte kan komma undan solen i de grunda poolerna och de får magsår av stress. 

7. Dansande apor

I flera länder i Asien hålls apor, främst makaker, i fångenskap för att uppträda på gatorna. Halskedjan sätts ofta fast när apan är liten och kan sedan växa in i skinnet, med plågsamma infektioner som följd. Det händer också att apans tänder dras ut för att den inte ska bita turister. 

1015322-crop_0

8. Kaffe från indisk palmmård

Kopi Luwak är troligen världens dyraste kaffebönor. När bönorna tas från vilda palmmårdar innebär det ingen skada från djuren men det har blivit vanligare att man håller djuren i trånga burar och visas upp för turister. Detta är mycket påfrestande för djuren. 

9. Ormtjusning

Ormtjusning är en uråldrig underhållningsform som har blivit populär på senare år, främst i Thailand. Ormarna, vanligtvis kobror, fångas i det vilda. För att de inte ska utgöra en fara för gatuartisterna dras huggtänderna ut, något som är mycket smärtsamt och kan leda till infektioner, ibland så allvarliga att ormen dör.

10. Krokodilfarmer

Krokodilfarmer förekommer i flera länder världen över. Främst föds krokodilerna upp för sitt skinn men också som turistattraktion och för sitt kött. De trånga burarna utan tillräckligt med vatten eller mat gör  att krokodilerna ofta får dödliga infektioner eller slåss med varandra tills någon dör. 

Det går att se vilda djur utan att de plågas och helst där de hör hemma, i det vilda. Här kan du läsa mer om hur du kan vara en djurvänlig turist >>

Det går att se vilda djur utan att de plågas och helst där de hör hemma, i det vilda.

Läs mer..