Djurvänlig turism

Problem

 • Vilda djur som uppträder för turister lider av ett liv i fångenskap
 • Djuren tvingas ofta till onaturliga rörelser som skadar dem och de tränas med plågsamma metoder
 • Djuren blir sjuka och stressade eftersom de inte har möjlighet att bete sig naturligt.

Lösningen

 • Researrangörer slutar marknadsföra underhållning med vilda djur
 • Turister upplever vilda djur i deras naturliga miljö i stället för i fångenskap
 • Djurskyddslagstiftningen skärps så att underhållning med vilda djur förbjuds.

Detta gör vi

 • Vi samarbetar med researrangörer om deras marknadsföring av underhållning med vilda djur. 
 • Vi upplyser resenärer om hur de kan bli djurvänliga resenärer och hjälpa oss bevara vilda djur i det vilda, bland annat genom att undvika vissa aktiviteter där djuren skadas.

 

Bli en djurvänlig turist

Många människor vill uppleva vilda djur på semestern och väljer ovetandes plågsamma underhållningsformer. De vet inte vad aktiviteter som elefantridning, tigerselfies eller delfinshower innebär för djuren. Läs om vår kampanj "Vilda djur är inte underhållning" för att skydda djur inom turistindustrin >>

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa. Innan din resa, fråga om din reseoperatör har någon djurskyddspolicy, och uppmuntra till det om den inte redan har någon. När du väl har åkt kan du hjälpa till att skydda djur genom att följa dessa råd: 

 1. Vilda djur hör hemma i det vilda. Om du vill se djur på semestern, beundra dem i deras naturliga miljöer.
   
 2. Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera. 
   
 3. Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder. 

   
 4. Var försiktig med att besöka djurparker. Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, t.ex. genom att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda. 
   
 5. Undvik attraktioner med marina däggdjur som valar och delfiner eftersom de lider av stressen och en onaturlig miljö i fångenskap.
   
 6. Låt bli att närvara vid tuppkamper, tjurfäktning och festivaler eller evenemang som innehåller djurmisshandel.
   
 7. Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande – t.ex. Foie Gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter. 
   
 8. Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.
   
 9. Dokumentera gärna om du ser djur som lider eller blir vittne till djurmisshandel när du är ute och reser. Foton eller videoinspelningar är värdefulla bevis men betala aldrig för att få spela in något.
   
 10. Informera den lokala polisen, turistkontoret och en lokal djurskyddsorganisation om det finns en. Berätta om det inträffade för din resebyrå vid hemkomsten.

Genom att följa dessa råd hjälper du oss göra världen bättre för djur och bevara vilda djur i det vilda. 

Ladda ner dessa råd som broschyr >>

Berätta för världen:

Se avslöjande filmer från turistanläggningar med dålig djurhållning: