United Nations commits to giving greater protections to animals

Seger för uttrar, sköldpaddor, elefanter och fler djur som riskerar utrotning

Nyheter

CITES (the Convention of International Trade of Endangered Species) har gett dessa och andra djur större internationellt skydd mot den brutala handeln med vilda djur.

CITES CoP18

Genève, Augusti 2019: 183 länder samlades för the CITES Conference of Parties (CoP18) för att avgöra ödet för många djur som handlas med för att bli exotiska husdjur eller underhållning.

Tack vare ditt stöd kunde vi vara på plats och ge en röst åt de djur som lider i mångmiljardhandeln med vilda djur. Den är inte bara ett hot mot djurens välfärd utan även mot arters överlevnad.

Djuren vi kämpade hårdast för

Vi fokuserade våra ansträngningar på att två arter av asiatiska uttrar, indiska stjärnsköldpaddor och flera arter av reptiler och groddjur skulle få förstärkt skydd genom att flyttas upp till[ CITES Appendix I.

Under Appendix I får arterna största möjliga internationella handelsskydd, vilket effektivt sätter stopp för kommersiell handel.

Framgången för dessa förstärkningar är avgörande för vilda djur som används som husdjur.

1023684

En utter hålls som husdjur i Japan

Indisk fiskarutter och asiatisk klolös utter

Båda dessa arter flyttas upp till Appendix I. 

Indisk fiskarutter och asiatisk klolös utter har minskat med mer än 30% under de senaste 30 åren. Främst beror detta på handeln med utterskinn och att de hålls som husdjur.

Vi har nyligen avslöjat hur uttrar lider i händerna på de som illegalt handlar med vilda djur.

Sydöstra Asien har sett en massiv ökning av uttrar som husdjur genom handel på nätet och ett ökat antal inlägg på sociala medier. Det driver på den illegala jakten, illegal handel och oreglerad avel.

Se vår dokumentär om denna grymma handel. 

1016352_0

Indisk stjärnsköldpadda

Uppflyttas till Appendix I. 

Varje vecka smugglas åtminstone 100 – 150 sköldpaddor illegalt från indiska delstaten Andhra Pradesh till Thailand och Sri Lanka.

Resan de går igenom kan vara livsfarlig och medför stort lidande. Sköldpaddorna slängs ner i säckar och resväskor, skalen knäcks och de riskerar svåra sjukdomar.

Indiska stjärnsköldpaddan är världens mest illegalt handlade sköldpadda. Genom uppflyttningen till Appendix I stärks det internationella samarbetet som stödjer Indiens redan beundransvärt kraftfulla lagar för att skydda utrotningshotade djur.

1008049_0

Afrikanska elefantungar

Det var en kamp i uppförsbacke men nu har det blivit olagligt att föra vilda elefanter från Botswana och Zimbabwe och handla med dem till djurparker och cirkusar.

USA, EU och Kanada motsatte sig beslutet till en början men genom en koordinerad kampanj ledd av åtskilliga organisationer, våra supportrar och kända människor ändrade EU ståndpunkt.

Tack vare detta massiva inflöde av stöd kommer elefantungar att besparas det fruktansvärda lidandet det innebär att slitas från sina föräldrar och sin naturliga hemvist, skeppas till havs och hållas instängda under resten av sina liv.

Låt vilda djur få vara kvar där de hör hemma – i det vilda.