Hanoi bear breaks free of the bear bile industry

Goda nyheter från Hanoi: Björn räddad från gallindustrin

Nyheter

Den räddade björnhonan är en av fem björnar som befriats från de hemska burarna på gallfabriker i Vietnam i år– tack vare våra mikrochips.

Vi är ett litet steg närmare målet att stoppa björngallsindustrin i Vietnam. Nyligen konfiskerade de lokala myndigheterna en björnhona från en gallfabrik i Hanoi. Det skedde under en razzia på fabriken tillsammans med vår vietnamesiska samarbetsorganisation Education for Nature Vietnam (ENV).

Saknat mikrochip blev björnens räddning

Sedan 2005 har det varit olagligt att tappa galla från levande björnar i Vietnam. Det är också förbjudet att fånga in nya björnar från naturen eller avla på de björnar som fortfarande lever i fångenskap. Det sker dock fortfarande i det fördolda på några platser. Därför har vi hjälpt myndigheterna att mikrochippa alla björnarna i fångenskap, så att de kan övervakas.

Den räddade björnhonan har inget mikrochip och blev därför konfiskerad. Hon har nu fått ett nytt liv på Hanoi Wildlife Rescue Center. Hon är en av fem björnar som de vietnamesiska myndigheterna har räddat i år.

Tusentals björnar lider för sin galla

Björngalla används i traditionell asiatisk medicin,  där den tillskrivs läkande egenskaper. Det finns både syntetiska och örtbaserade alternativ till gallan. Trots det lever fortfarande omkring 20 000 björnar i Asiens gallindustri. Björnarna tappas på sin galla under stort lidande, tom att få stora kanyler instuckna i gallblåsan.

Den räddade björnhonan har gått igenom ett ofattbart lidande. Hon levde i en liten  smutsig bur där hon satt direkt på det hårda betonggolvet och aldrig fick se solljus. Många av björnarna på fabrikerna har fått svälta, har ledvärk och tappar päls. Många dör en långsam död av obehandlade sjukdomar.

Lyckligtvis får denna björnhona nu ett tryggt liv fritt från stress och smärta.

hanoi_bear_web_story_1

För sista gången i bur: Den räddade björnhonan transporteras till Hanoi Wildlife Rescue Center.

Framsteg i kampen för att stoppa björnarnas lidande

Vi arbetar för att helt få stopp på den brutala björngallsindustrin. Gilbert Sape, som är kampanjchef för vårt arbete med vilda djur i Asien och Stillahavsområdet, berättar:

”Det är ett komplicerat och långsiktigt arbete men vi kan se resultaten av vår insats under de senaste 10 åren. Antalet björnar i fångenskap i Vietnam har minskat med nästan 70 % - från 4300 under 2005 till 1350 idag.”

Utöver att mikrochippa björnar utbildar vi också polismyndigheterna i hur de på effektivast möjliga sätt kan övervaka björnarna och försäkra sig om att de inte fånga sin olagligt från det vilda. Tillsammans med ENV gör vi också ett stort upplysningsarbete, som har fått fler användare till att gå ifrån björngalla och i stället välja syntetiska eller örtbaserade alternativ.

Läs mer:

Vi har avslöjat hemliga gallfabriker >>

I Sydkorea har utfasningen av gallfabriker inletts >>

Gallfarmsturismens dagar är räknade i Ha Long Bay >>

Vårt arbete för att stoppa björngalleindustrin >>

Antalet björnar i fångenskap i Vietnam har minskat med nästan 70 % - från 4 300 under 2005 till 1 350 idag.