Frango olhando por entre barras

Större lidande för kycklingar i burar

Nyheter

\"Vi har bekämpat burar i animalieproduktion i flera decennier – från pälsuppfödning till gallfarmer till äggproduktion. Burarna används för ett enda syfte: skapa mesta möjliga vara, så snabbt och billigt som möjligt.\"

Jonty Whittleton är vår kampanjchef för kycklingar. Här skriver han om lidandet för kycklingar i burar: 

"Bakom det rostfria stålet är den verkliga kostnaden uppenbar – inspärrade djur lever i kala, ofta överfulla burar utan möjlighet att bete sig naturligt. Och nu kommer en annan oroande trend – användningen av burar för slaktkycklingar ökar.

Över 60 miljarder kycklingar föds upp varje år, runt 40 miljarder av dem industriellt. De flesta av dessa intelligenta djur tillbringar sitt korta eländiga liv i stora, fönsterlösa skjul, fyllda med tiotusentals andra kycklingar. Förhållandena i dessa uppfödningar är tillräckligt dåliga i sig men när man använder burar ökar lidandet ännu mer.

Mer lidande i burarna

En typisk kycklinguppfödning innehåller rad på rad med burar staplade på varandra. Den ser ut som ett välsorterat fönsterlöst varuhus, men där varje produkt på hyllorna lever. Tio kycklingar bor i varje bur och när det är som trångast får två kycklingarna ungefär lika mycket utrymme som en A4-papper.

Nätburarna är gjorda av stark rostfritt stål med golv i hårdplast – det innebär at kycklingarna inte har något att göra och hindrar dem från att bete sig som de normalt skulle.

Kycklingarnas spillning antas falla genom gallret (så är det dock inte fallet alltid i verkligheten) innan det förs bort av ett transportband under burarna. Samma transportband används för att ta bort kycklingarna när de ska slaktas efter bara runt 6 veckor, när de fortfarande är barn.

Denna korta livslängd har gjorts möjlig genom extrem avel och gör att kycklingarna tvingas växa alltför snabbt. På det sättet kan man säga att kycklingarna är födda för att lida eftersom den snabba viktökningen ofta leder till smärtsamma fysiska besvär.

1017652

Höjdpunkt för proteinproduktion

Vetenskap och teknologi har förbättrat lantbruket på många sätt men dessa burar är höjdpunkten på bakvänd logik, där fokus ligger på att maximera protein och vinst på bekostnad av djurens välfärd. Vi har träffat uppfödare som på allvar menar att dessa system är bra för djuren men tyvärr stämmer det inte.

En växande trend

Tack och lov hittar du inte kött från burkycklingar överallt (i Eu t.ex. måste fåglarna ha strö på golvet och det går inte i en bur), men modellen verkar öka i andra områden.Vi har fått uppgifter om burar i Ryssland och länder i Mellanöstern, Indien, Afrika, Östeuropa och Asien inklusive Kina.

Passar inte i dagens samhälle

Dessa kycklingburar har funnits med några årtionden men det är bara på senare år som de blivit mer populära. En snabb internetsökning avslöjar ett stort antal företag som erbjuder det senaste i kycklingteknologi. Ironiskt nog är många av dessa företag baserade i EU, där användningen av burar är förbjuden. De visar upp glänsande bilder på gnistrande burar ofta utan kycklingar i dem, tillsammans med djärva påståenden om att detta är framtidens kycklinguppfödning.

Men är detta verkligen livsmedelsproduktion som passar in på 2000-talet?

Användning av burar för lantbruksdjur är en feltänkt, smaklös tanke som chockerar alla jag nämner det för. Och lita inte bara på mitt ord. De senaste åren har några av världen största livsmedelsföretag, som McDonald’s, Starbucks och Nestlé, förbundit sig att sluta använda ägg från hönor i burar. Dessa framtidsinriktade företag förstår att deras kunder vill ha mat som är djurvänligare producerat.

Förändring är möjlig

Vi vill se ledande snabbmatskedjor ta täten och se till att burkyckling inte finns med på menyn. Vi har redan gjort framsteg: I diskussion med McDonald’s förra veckan har företaget bekräftat att de inte accepterar burar för kycklinguppfödning. Vi är glada att se en global livsmedelskedja ta ledningen för kycklingarnas välfärd och hoppas detta goda exempel uppmuntrar andra snabbmatsmärken att göra likadant.

Vi uppmanar nu KFC, Nando’s, Starbucks, Burger King, Pizza Hut, Dominos och Subway att göra likadant. Och det är här du kommer in – vi behöver dig i vår uppmaning att välja burfri kyckling.

Tillsammans kan vi skapa förbättringar för kycklingar, precis som vi gjort för äggläggande hönor. "

Skriv på namninsamlingen till KFC, Burger King, Pizza Hut, Domino’s, Starbucks, Nando’s och Subway nu >>

Vi vill se ledande snabbmatskedjor ta täten och se till att burkyckling inte finns med på menyn.

Läs mer..