Tillsammans bidrog vi till en djurvänligare värld 2023 - Tack för din hjälp! Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare och supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Här är några exempel på vad vi gemensamt gjort under året som gått för att skapa en djurvänligare värld.

Tillsammans bidrog vi till en djurvänligare värld 2023

Nyheter

Tack för din hjälp! Våra insatser för djuren hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare och supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Här är några exempel på vad vi gemensamt gjort under året som gått för att skapa en djurvänligare värld.

Framgångar för pälsdjuren 

World Animal Protection har länge arbetat för att den grymma pälsindustrin ska avvecklas. Det är mycket glädjande att den svenska regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna nu är beredda att ge ekonomisk kompensation till minkfarmare som vill sluta. Under två år är politikerna beredda att satsa 180 miljoner kronor på att stänga minkfarmer.

Anima International har afsløret chokerende forhold på minkfarm i Bulgarien

Regeringens stöd kan ses mot bakgrund av att pälsindustrin i EU är på stark tillbakagång. Många medlemsstater har redan förbjudit pälsdjursuppfödning. Just nu behandlar EU-kommissionen också ett medborgarinitiativ, som vi stödjer, med krav på ett stopp för pälsindustrin i hela EU. Över 1,5 miljoner EU-medborgare står bakom det här initiativet som heter Fur Free Europe. 

Resejätte blir djurvänligare

Resejätten Klook, med huvudkontor i Hong Kong, kommer inte längre att erbjuda sina kunder biljetter till cirkusliknande föreställningar med elefanter, delfiner och tigrar. Beslutet är en viktig framgång för djuren och vårt kampanjarbete för djurvänlig turism. Vi hoppas att Klook snart också slutar att marknadsföra annan underhållning med vilda djur. 

Svenskarna vill ha djurvänliga resebolag

Som förbindelselänk mellan resenärer och olika typer av turistaktiviteter har reseföretagen en nyckelroll. Vi kommer att fortsätta kontakta resebolag och uppmana dem att bli djurvänliga. Förutom Klook arbetar vi för att ytterligare fyra stora globala reseföretag ska ta avstånd från all underhållning med vilda djur: GetYourGuide, Traveloka, Trip.com och TUI.

Khai Dam, Mundi och andra elefanter

Tyvärr är det ett växande problem i Thailand att elefanter utnyttjas i turistindustrin. Men tack vare vårt thailändska team och generösa gåvogivare kan vi hjälpa dem att få nya liv i reservat. Som Khai Dam, som redan som liten fångades in i naturen och tvingades underhålla turister. Men nu vid 27 års ålder har han äntligen fått flytta till den djurvänliga anläggningen Following Giants. 

Following Giants er blevet en elefantvenlig lejr

Under 35 år var elefanten Mundi instängd under svåra förhållanden i en djurpark i Puerto Rico. Tack vare våra gåvogivare har hon nu fått ett nytt, djurvänligt liv i Georgia i USA. Här öppnar sig helt nya möjligheter för henne att leva ett värdigt elefantliv, med frodiga betesmarker, skogar, kullar och en sjö. Och för första gången på 35 år kan hon om hon vill umgås med andra elefanter. 

Daria, Na och andra björnar

Vi stöttar sedan många år reservat i Pakistan och Rumänien, där björnar som haft det svårt kan få leva i trygghet. Björnmamman Daria i Rumänien har ett skadat ben som gjorde det mycket svårt för henne att skaffa mat åt sig själv och sina små ungar Tasha, Lulu och Kyle. Nu har de allihop fått ett nytt hem i björnreservatet Libearty, så att de slipper svälta.

Björnmamman Daria och hennes ungar

Totalt hålls omkring 24 000 björnar inspärrade för att tappas på sin galla, som är eftertraktad i traditionell asiatisk medicin. I Vietnam är drygt 200 björnar i kvar i sina burar, trots att det sedan 2005 är förbjudet att tappa björnar på galla där. Vi arbetar för att befria de här björnarna. En av dem är Na, som efter över 20 år fått lämna sin bur för ett nytt liv i björnreservatet Ninh Binh. 

Xamã, Cecilia och andra branddrabbade djur i Brasilien

Många vilda djur i Brasilien plågas av skogsbränder, som ofta är orsakade av djurindustrin som vill röja mark för sin verksamhet. När skogsbränderna drar fram kan djuren drabbas av brännskador, uttorkning och svält. Stödet från våra gåvogivare gör det möjligt för oss att hjälpa de vilda djuren i det här svåra krisläget – som jaguaren Xamã och jättemyrsloken Cecília.

Jaguarungen Xama fanget på vildtkamera

Xamã blev omhändertagen när han bara var omkring två månader gammal, undernärd och uttorkad. Han hade troligen kommit ifrån sin mamma när de flydde från en brand. Cecília hittades med sin mamma, som tyvärr var död efter att ha blivit överkörd. Efter en framgångsrik rehabilitering har hon släppts ut i naturen igen. Förhoppningsvis kan även Xamã bli frisläppt i framtiden.

Wildlife Heritage Areas för djurvänlig turism

World Animal Protection och World Cetacean Alliance har startat ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. Det här är en viktig satsning för att skapa ett globalt alternativ till den traditionella turistindustrin där vilda djur hålls i fångenskap i onaturliga miljöer.

Dolphins swim and jump across the waves in the Santa Barbara Channel Whale Heritage Area in the USA

I Wildlife Heritage Areas är det de vilda djurens välfärd och att bevara deras naturliga livsmiljöer som står i fokus. De här områdena får därmed en kvalitetsstämpel som gör dem till perfekta resmål för Ving och andra ansvarsfulla resebolag som vill bidra till en mer djur- och naturvänlig värld.

Stora sportföretag säger nej till känguruskinn

Varje år dödas omkring 1,6 miljoner kängurur i Australien för sitt kött och skinn. Denna grymma masslakt leder till mycket stress och lidande. EU är huvudmarknad för Australiens export av känguruprodukter – inte minst Nederländerna. Vårt team i Nederländerna startade därför 2021 en kampanj mot känguruskinn som blivit mycket framgångsrik. 

Känguru

Sedan dess har två stora nederländska försäljare av sportutrustning, skridsko-tillverkaren Viking och e-handelsjätten Bol.com, sagt nej till känguruskinn i sina produkter. Och nu har också de stora sportföretagen Puma, Nike och New Balance följt deras exempel. Vi hoppas kunna påverka ännu fler företag att plocka bort känguruprodukter från sina hyllor.

Genombrott för djurfri medicin i Kina

Vårt team i Kina arbetar mycket framgångsrikt med att öka intresset för djurvänligare läkemedel. Allt fler aktörer inom den traditionellt djurbaserade medicinen väljer i stället djurfria alternativ. Nu har det stora kinesiska läkemedelsföretaget Zhejiang Wuchan Zhongda Pharmaceutical, ZWZP, åtagit sig att inte producera eller sälja produkter med ingredienser från vilda djur.

Traditional Chinese Medicine

Det innebär ett viktigt genombrott på den kinesiska läkemedelsmarknaden.
Företaget är dotterbolag till den stora statliga företagskoncernen Wuchan Zhongda Group, som har listats bland världens 500 största företag sedan 2011. Koncernens verksamhet är mycket omfattande, med leveranser av medicinsk utrustning och läkemedel till sjukhus och apotekskedjor runt om i Kina.

Krav på förändring av svenska djurparker

Efter många allvarliga händelser i svenska djurparker de senaste åren har vi uppmanat regeringen att se till att djurhållningen granskas. En Novus-undersökning i våras visade att vårt krav har starkt stöd: nästan sju av tio svenskar håller med oss och bara 8 procent säger nej till en granskning. Sex av tio delar vår uppfattning att vilda djur bara i nödfall ska få vara i djurparker.

Ge Furuviks schimpanser nya liv i ett djurvänligt reservat

Precis som de senaste åren publicerade vi en svensk djurparksguide. Syftet är att de som funderar på att besöka en djurpark ska veta hur djuren har det. Tydliga varningssignaler i djurparker är en låg andel av hotade djurarter, vilda djur som lever i begränsade, onaturliga miljöer och att besökare tillåts ha närkontakt med vilda djur.

Systemskifte i livsmedelsindustrin

Under året publicerade vi flera rapporter om djurfabrikernas katastrofala konsekvenser för djurens välfärd, miljön, klimatet och folkhälsan. Inför FN:s miljökonferens COP28 i Dubai i december sammanfattade vi vårt krav på ett radikalt systemskifte. Vår larmrapport är en uppmaning till världens regeringar att skapa ett hållbarare livsmedelssystem utan djurfabriker. 

factory farming impacts the environment

Granskningen är en skrämmande dokumentation av djurindustrins effekter för djur, människor och hela planeten. Om vi ska kunna klara av de stora klimatutmaningarna måste vi ta med livsmedelsindustrins djurfabriker i kalkylen. Djurindustrins enorma utsläpp av växthusgaser är ett av de största klimathoten vi står inför och var 2021 omkring 11 procent av världens totala utsläpp.  

Svenska investeringar i djurfabriker

En viktig förutsättning för ett sådant nödvändigt systemskifte är att stora finansaktörer ändrar sina investeringar. Strax efter FN:s möte Dubai släppte vi och Fair Finance Guide en rapport som avslöjar att svenska banker och pensionsfonder har investeringar på över 1,5 miljarder kronor i företag som kopplas till dålig djurvälfärd, skogsskövling och stora klimatskadliga utsläpp. 

Mejla din bank

Det handlar om finansiering av de sex största kyckling- och grisföretagen i världen. Företag som driver djurfabriker där massor av djur trängs ihop i en extremt onaturlig miljö och under 2023 släppte ut fyra gånger så mycket växthusgaser som hela Sverige. För att ändra på det här uppmanar vi bankkunder att kontakta sin bank och kräva en djur- och miljövänlig policy. 

Bättre villkor för kinesiska grisar

Tillsammans med Compassion in World Farming och Humane Society International startade vi 2019 FARMS-initiativet för bättre villkor för djur i livsmedelsindustrin. Nu har den kinesiska livsmedelsjätten C.P China anslutit sig till initiativet. Företaget förbinder sig att följa initiativets Responsible Minimum Standards (RMS).

suggor fängslas brutalt i EU

C.P China kommer att samarbeta med oss för att se över sina riktlinjer för grisars välfärd så att de följer kriterierna för RMS. Som en del av överenskommelsen lovar företaget att inte göra några nya investeringar i anläggningar med låg djurvälfärd. Tillsammans ska vi utarbeta en konkret tidsplan för när RMS-kraven ska vara uppfyllda.

Kameraövervakning i svenska slakterier

I början av sommaren presenterade en statlig utredning sitt förslag om en ny lag för kamerabevakning av svenska slakterier. Det här är en mycket viktig framgång, som vi och alla som skrivit på vår namnlista för kamerabevakning på slakterierna har drivit fram. Vi hoppas att regeringen under 2024 lägger fram ett lagförslag som riksdagen kan besluta om.

Kameraövervakning behövs på slakterierna!

Bakgrunden till vårt krav på kamerabevakning är flera avslöjanden i media, med grisar och kycklingar som utsatts för brutalt lidande. Det är mycket viktigt att förbättra möjligheterna för offentlig övervakning, så att kontrollmyndigheterna får en bättre inblick i vad som sker bakom stängda dörrar och kan agera snabbt om djur behandlas illa. 

Svenska kors betesrätt

Rätten för svenska kor att få vara utomhus och beta är hotad och vi är mycket bekymrade över den här utvecklingen. Forskningen visar tydligt att bete är viktigt för kornas hälsa och möjligheter att bete sig naturligt. Därför har World Animal Protection Sverige och fyra andra svenska organisationer startat kampanjen ”Jag vill beta”, för att skydda betesrätten.

Mer om kor

 

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) driver på för att betesrätten ska omprövas. Växa, som är ett rådgivningsföretag kopplat till LRF, har nu fått tillstånd att genomföra försök med att hålla 1 500 kor inomhus utan möjlighet att gå ut och beta under ett och ett halvt år. Vi uppmanar regeringen att slå vakt om betesrätten – och även utöka den till kalvar yngre än sex månader och tjurar.

Historiskt EU-skydd för hundar och katter

Dessvärre blev 2023 ett mörkt år för djuren i EU, när EU-kommissionen inte höll sitt löfte om ett nytt regelverk för djurskyddet. Men en ljuspunkt var ändå ett historiskt skydd mot olaglig handel med hundar och katter. Det är en viktig framgång för oss och vår samarbetspartner Eurogroup for Animals. Med de nya kraven på kontroll blir det svårare för kriminella att utnyttja hundar och katter. 

Historiskt EU-skydd mot olaglig handel med hundar och katter

Det är mycket viktigt att effektivt kunna övervaka aveln och importen för att minska möjligheterna för organiserad brottslighet i stor skala. Vi hoppas också att reglerna kommer att skärpas ytterligare så att vi får en säkrare näthandel och kraftfulla åtgärder mot extremaveln, som har allvarliga konsekvenser för hundars och katters välfärd.

Din hjälp är livsviktig

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur, som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi också till att lösa akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och allvarlig smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Vi är mycket tacksamma om du hjälper oss att skapa bättre liv för djur. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

 

 

 


 

 

 

Vi är mycket tacksamma för allt stöd vi får för att hjälpa djur som lider – i Sverige och runt om i världen.

Läs mer..