Veterinär på rumänskt hundhem älskar sitt arbete

Veterinär på rumänskt hundhem älskar sitt arbete

Nyheter

Vår rumänska samarbetsorganisation Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) driver ett hundhem med plats för 300 hundar. Alla är före detta gatuhundar som lämnats på gatorna i Braşov.

Hundarna är i alla färger och skepnader, från små chihuahuas till stora jakthundar. En sak de alla har gemensamt är att de är väl omhändertagna - och det syns. Alla har glänsande päls. Ögonen lyser när de får gå på promenad.

AMP håller på att byta ut alla de gamla burarna till nya inhägnader, med uppvärmda inomhussektioner och möjlighet att gå ut. Varje inhägnad har plats för runt fem hundar. Det är en hektisk miljö med konstant hundskall. 

Ciprian är en av två veterinärer på kliniken. Han är från en liten ort utanför Braşov. När vi möter honom har han precis steriliserat en katt och stryker henne mjukt och leker med hennes tassar tills han ser att hon återhämtat sig ordentligt.

Han har arbetat på hemmet sedan 2001 då han blev klar med veterinärutbildningen i Bukarest.

”Jag verkligen älskar djur och redan som 12-13-åring bestämde jag mig för att bli veterinär.

Hundhemmet blev hans första arbetsplats. När han började var han ensam veterinär men nu är de två, båda med förnamnet Ciprian! Hans fru arbetar också för AMP, men som revisor.

Han berättar:

“Innan 2007 hade vi många inhemska adoptioner, människor från Braşov som adopterade hundarna. Kanske 30 i månaden. Men nu kan det gå månader mellan varje. Däremot har antalet adoptioner från Tyskland och Storbritannien ökat, så det är en klar förbättring. Dessutom har mentaliteten ändrats hos människor här – de bryr sig mer om hur djuren mår och steriliserar sina hundar mycket oftare.

Det är bidrag från våra supportar som har byggt denna nya klinik:

”Den är mycket ren och modern och så mycket bättre för djuren.”

Ciprian älskar sitt arbete; ”Jag ser inte detta som ett jobb. Det är ett nöje. Jag får arbeta med det jag tycker är roligt, så jag är lycklig.”

Läs mer om vårt arbete för Rumäniens hundar >>

Vill du vara med och stödja vårt arbete för världens hundar?  

Jag ser inte detta som ett jobb. Det är ett nöje. Jag får arbeta med det jag tycker är roligt, så jag är lycklig.