Three bottlenose dolphins off the coast of Azores, Portugal.

Den portugisiska ögruppen Azorerna blir nytt djurvänligt havsreservat  

Blogg

Skrivet av

Som tack för alla gåvor till delfiner nyligen vill vi berätta att ännu en plats nu har utsetts till Whale Heritage Site, nämligen den portugisiska ögruppen Azorerna. 

Vi är stolta över att meddela att Azorerna har fått utmärkelsen Whale Heritage Site. En skyddad miljö där valar och delfiner kan få bete sig naturligt i frihet. Azorerna är det andra fullt certifierade havsreservatet för valar och delfiner i Europa och en av sex över hela världen. 

Whale Heritage Site är en utmärkelse som tagits fram av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stöder det här arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen.  

Viktigt skydd  

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja orter som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där man kan uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö.  

Status ges till enastående destinationer runt om i världen som firar, respekterar och skyddar valar, delfiner, tumlare och deras livsmiljöer. Alla nio öarna i ögruppen Azorernas har en stark kulturell koppling till valar, och går från att historiskt ha jagat kaskelot till att idag bedriva ansvarsfull valskådning och bevarandeaktiviteter. 

Häpnadsväckande 28 olika arter av valar och delfiner kan ses i vattnen runt Azorerna – en av de största variationerna av valarter i världen! Vissa av dessa kan ses året runt, som kaskelot och Rissos delfiner, medan andra, som delfiner från Atlanten och blåvalar, är säsongsbesökare eller migrerande besökare. 

Denna biologiska mångfald gör Azorerna till en fantastisk plats för forskning, förutom att vara platsen för flera marina skyddade områden. Dess öar har också fått många utmärkelser som hållbar turistdestination genom åren, tack vare deras ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen och vårda både land- och havsmiljöer. 

Genom att ge Azorerna status som Whale Heritage Site erkänner vi deras engagemang för att skydda de många valar och delfiner som finns runt dessa vackra öar, samt hjälper människor att se dem säkert och ansvarsfullt. Grattis till styrgruppen och samhällena på Azorerna för deras fantastiska arbete för att uppnå denna certifiering!  

 "Whale Heritage Site Azorerna är ett projekt som stödjer alla 9 öar i ögruppen och havet som omger oss. Denna viktiga certifiering understryker det engagemang som Azorerna, valskådningsföretag och andra aktörer har för skydd av havet och dess invånare," säger Jose Azevedo - Ordförande i styrgruppen för Azorernas Whale Heritage Site.

Atlantic spotted dolphins off the coast of Azores, Portugal

Krav för Whale Heritage Site  

Platser som Azorerna måste uppfylla en rad kriterier för att kvalificera sig för statusen som Whale Heritage Site. Det handlar om förmågan att skydda valar och delfiner genom att skapa ansvarsfulla och långsiktiga relationer till djuren. 

BIld ruta: För att en ort ska uppfylla statusen som Whale Heritage Site krävs ett brett åtagande:  

  • Att visa respekt för valar och delfiner  
  • Att uppmuntra en respektfull samexistens mellan människor, valar och delfiner  
  • Att bedriva forskning och utbildning  
  • Att verka för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet
Läs mer..