Späckhuggaren Keto död efter 29 år i fångenskap
Nyheter
Späckhuggaren Keto har dött efter en kort tids sjukdom, meddelar den spanska djurparken Loro Parque på Teneriffa där han uppträdde för besökare.
Lina Dahl, kampanjansvarig i svenska World Animal Protection, säger:
”Det är så fruktansvärt sorgligt att Keto nu dött efter att år efter år ha tvingats uppträda i en mycket begränsad och onaturlig miljö. World Animal Protection har länge arbetat för att vilda djur som späckhuggare ska få leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Jag hoppas att Ketos tragiska öde kan leda till att fler tar avstånd från det hänsynslösa utnyttjandet av vilda djur i nöjesindustrin – djur som lider är inget nöje!”.
Keto fick aldrig leva i frihet. Han föddes i USA, i djurparken SeaWorld Orlando, och tränades för att uppträda för publik. Han flyttades över till Loro Parque 2009 efter att han hade dödat sin tränare under träningspass.
Det är inte osannolikt att tränarens död kan ha berott på att Keto vantrivdes och mådde dåligt i sin fångenskap, där han inte kunde få utlopp för naturliga beteenden i sin bassäng. Vilda späckhuggare skapar nära sociala relationer med varandra och de kan röra sig över havsområden på många mil och dyka flera hundra meter under havsytan.
Korta liv i fångenskap
Loro Parque har fått mycket kritik från både globala och nationella djurskyddsorganisationer för sina delfin- och späckhuggarshower. Keto är den fjärde späckhuggaren som på bara några år har dött i förtid i den spanska djurparken. Kvar finns nu ytterligare tre späckhuggare som precis som Keto uppträder för publik.
Späckhuggarhonan Skyla och ungen Ula dog 2021 och Kohana 2022. Varken de eller Keto blev äldre än 29 år. Det kan jämföras med att det inte är ovanligt att späckhuggare i frihet kan bli 80–90 år gamla.
Lina Dahl säger:
”Det är svårt att förstå att späckhuggare i fångenskap fortfarande kan uppfattas som något underhållande som åskådare vill betala pengar för att titta på. Här kan inte minst stora reseföretag göra en viktig insats, genom att sluta marknadsföra och tjäna pengar på underhållning med vilda djur. Just nu samlar World Animal Protection därför in namn för att få resejätten TUI – som bland annat ordnar resor till Loro Parque – att ta avstånd från delfinunderhållning”.
Skriv på för att göra TUI delfinvänligt
▶ Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
World Animal Protection är en världsomspännande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection.
Var med och skapa en djurvänligare värld!