Dolphins in entertainment at Miami Seaquarium, USA. Foto: World Animal Protection

Delfinen Sundance dog efter att ha uppträtt i julshower

Nyheter

Från World Animal Protections team i USA kommer den tragiska nyheten att delfinen Sundance har dött. Han dog strax efter att ha använts i alla Miami Seaquariums julshower.

Dolphins in entertainment at Miami Seaquarium, USA. Foto: World Animal Protection

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är så sorgligt att Sundances liv skulle sluta på det här sättet efter ett långt liv i fångenskap. Delfiner hör hemma i frihet i haven – inte instängda i bassänger för att roa besökare. Vi arbetar för att stoppa det här utnyttjandet av vilda djur och jag hoppas att det som hänt Sundance får fler att tänka till och avstå från att besöka delfinshower”.

Sundance dog den 27 december, bara två dagar efter att han hade varit med i julshowerna i Miami Sequarium i USA. Han hade varit där i över 30 år och var en av de äldsta delfinerna i anläggningen. 

Ett tecken på att Sundance inte verkade må bra av att uppträda skapade rubriker i media redan 2022. Han attackerade då sin tränare under en föreställning genom att stöta till henne tre gånger med nosen och sedan dra ner henne under vattnet. 

Kritiserad anläggning

Vårt team i USA har protesterat mot Miami Seaquariums användning av vilda djur i underhållning sedan 2019. Teamet anser att anläggningen ska stängas, så att djuren kan få nya hem i djurvänliga reservat. 

La orca Tokitae, era obligada a realizar espectaculos para los humanos a cambio de alimento congelado.

Hittills har över hundra delfiner och valar dött i Miami Seaquarium. Förutom Sundance dog också delfinen Luna och späckhuggaren Lolita under förra året. 

Här kan du läsa mer om Lolita

Det amerikanska jordbruksdepartementet publicerade en mycket kritisk rapport om anläggningen, efter en inspektion i somras strax innan Lolita dog. I rapporten konstateras att det finns stora brister när det gäller veterinärvård och hantering av djuren.

Vilda djur i fångenskap är inget nöje

Sundance, Lolita och Luna är sorgliga exempel på hur vilda djur tvingas leva mycket begränsade liv fångenskap i turist- och nöjesindustrin. 

World Animal Protection arbetar för att skapa en djurvänlig värld där det är självklart att vilda djur ska få leva fritt i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt. För vilda djur som varit i fångenskap och därför har svårt klara sig i naturen kan djurvänliga reservat vara ett bra alternativ.

Livet i fångenskap innebär många påfrestningar. Det är inte naturligt för vilda djur att ha närkontakt med människor och de måste tämjas för att göra som tränarna vill. Förutom att de används för att roa besökare, kan de hållas i små bassänger, trånga burar eller vara fastkedjade. De kan lida i fångenskap under hela sina liv, bara för att turister ska betala pengar för att titta på en delfinshow, ta en tiger-selfie eller rida på elefanter. 

Vad du kan göra för att hjälpa djuren:

•    TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner. Skriv på vår namninsamling och hjälp till att sätta press på TUI att bli delfinvänligt: https://www.worldanimalprotection.se/stoppa-tui

•    En bra djurvänlig grundregel är att aldrig ha närkontakt med vilda djur. Om du erbjuds att ha närkontakt med vilda djur innebär det oftast att de tvingas leva ett onaturligt liv i fångenskap. Kontakten kan dessutom stressa djuren och det finns uppenbara risker för skador och spridning av sjukdomar – både för djur och människor. Ett exempel på det är att delfinen Gemini förra året bet en liten flicka i handen när hon skulle hälsa på Gemini i Miami Seaquarium. 

•    Här hittar du fler tips för att vara en djurvänlig turist och information om djurvänliga reseföretag och reservat: https://www.worldanimalprotection.se/djurvanlig-turist

•    World Animal Protections arbete för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjligt utan våra gåvogivare. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Här kan du bidra till en djurvänligare värld: https://donera.worldanimalprotection.se/nyheter-webb-rg

 

 


 

Vi arbetar för att stoppa det här utnyttjandet av vilda djur och jag hoppas att det som hänt Sundance får fler att tänka till och avstå från att besöka delfinshower.

Läs mer..