Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

Riksdagen fick 165 000 namn för att kor ska få beta

Nyheter

I dag har World Animal Protection tillsammans med andra organisationer överlämnat 165 000 namn till riksdagens partier. Insamlingens krav är att politikerna ska säga nej till ett förslag som kan avskaffa betesrätten för över 200 000 kor.

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Linn KristensenFoto: Linn Kristensen

Kosläppen på vårarna har blivit en folkkär symbol för svenskt djurskydd. Den rätten är nu efter nästan 40 år hotad av en statlig utredning: ”Konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”, som överlämnade sina slutsatser till regeringen den 29 augusti (SOU 2024:56). Bestänkandet är ute på remiss till den 1 april – och sedan ska regeringen fatta beslut om förslaget.  

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

För att stoppa det här förslaget uppvaktade i dag Jag vill beta-kampanjen riksdagspartierna och överlämnade en namnlista som 165 000 personer skrivit på för att betesrätten inte ska försämras. Förutom World Animal Protection deltog också Djurskyddet Sverige, Svenska Djurskyddsföreningen, Djurens Rätt, Vi konsumenter och Greenpeace i namnöverlämningen.

En av dem som tagit ställning för korna och var på plats vid riksdagen för dagens namnöverlämning är journalisten och programledaren Suzanne Axell, som är ambassadör för World Animal Protection i Sverige:

– Alla individer på jorden vill se blå himmel och gå på grönt gräs. Låt oss tillsammans göra jorden till ett bättre ställe för både människor och djur.

 

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson deltog som djurskyddsexpert i den aktuella utredningen och skrev ett särskilt yttrande där han kritiserade förslaget att försämra betesrätten. Han säger:

– Jag vill bestämt hävda att det är klarlagt att bete är viktigt för kors välfärd, både när det gäller naturligt beteende och deras hälsa. Betets fördelar har belagts i flera vetenskapliga studier som utredaren fått ta del av, men ändå valt att inte ta till sig. Utredaren har inte heller analyserat vad en begränsning av beteskravet skulle få för konsekvenser för förtroendet för svensk djurhållning – och i förlängningen för svensk livsmedelsproduktion.

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

Inomhus året runt

Beteskravet för kor infördes i samband med djurskyddslagen som klubbades igenom av riksdagen 1988. Rätten att vara ute och beta varierar mellan 60 och 120 dagar, beroende på var i landet korna finns.

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

Men om utredaren Elisabeth Nilsson får som hon vill, skulle kor i så kallad lösdrift helt fråntas rätten att få vara utomhus och beta. Totalt kan de handla om över 200 000 kor i mjölkindustrin. Enskilda bönder skulle då själva kunna bestämma att kor ska hållas inomhus året runt.

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

Roger Pettersson säger:

– Betesrätten är en viktig historisk milstolpe i arbetet för bättre djurvälfärd i Sverige. Den ska vi slå vakt om och det är också hög tid att fortsätta på den inslagna vägen. World Animal Protection vill inte bara att betesrätten ska bevaras som den är i dag. Vi vill också att den ska utökas, så att den förutom kor också gäller för tjurar och kalvar yngre än sex månader. Svensk djurvälfärd måste förbättras – inte urholkas!

Riksdagen fick 165 000  namn för att kor ska få beta - Foto: Roger Pettersson

 

Vill du också hjälpa djur? 

Då är vi mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete för en djurvänligare värld!  World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.

Med vår verksamhet för djuren bidrar vi också till att minska akuta globala problem, som klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, och smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Det är alla vi djurvänner tillsammans som är World Animal Protection.

Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du vill vara med och skapa en djurvänligare värld:

Bli gåvogivare 

 

Läs mer..

EU på väg att försvaga skyddet för vargar

Nyheter

EU-kommissionen föreslår en försvagning av vargens skyddsstatus. Det kan både innebära en allvarlig försämring för Europas vargar – och i förlängningen även vara ett hot mot andra djurarter.

Stena Line, stoppa de grymma kalv- transporterna!

Nyheter

Tillsammans med 17 andra organisationer har World Animal Protection skickat ett öppet brev till Stena Line. Vi uppmanar det svenska rederiet att stoppa de grymma transporterna av kalvar från Irland till Frankrike.

Ny rapport avslöjar lidandet i Australiens köttindustri

Nyheter

En ny rapport från World Animal Protection avslöjar den grymma verkligheten för kor och tjurar som föds upp i Australiens köttindustri.