A captive tiger cub at Sri Racha Tiger Zoo, Thailand

Ny TV-film för en djurvänligare värld

Nyheter

Idag premiärvisas en ny film från World Animal Protection Sverige i TV.Den här gången handlar det om vad djurungar utsätts för. Filmerna brukar väcka starka känslor och har varit viktiga för framgångar i vårt arbete. Generalsekreteraren Roger Pettersson har intervjuats om dem här.

Idag premiärvisas en ny film från World Animal Protection Sverige i TV, som är ett effektivt sätt att sprida information om djurens situation. Den här gången handlar det om vad djurungar utsätts för.

Filmerna brukar väcka starka känslor och har varit viktiga för framgångar i vårt arbete. Generalsekreteraren Roger Pettersson har intervjuats om dem.

Varför visar World Animal Protection filmer i TV?

Vi vill att den breda allmänheten i Sverige ska få reda på hur illa många djur behandlas och att World Animal Protection är en av världens största organisationer för djurens välfärd. Samtidigt vill vi göra det enkelt för människor att vara med och förändra.

På vilket sätt gör filmerna det enkelt att vara med och förändra?

I varje film talar vi om hur man kan bli månadsgivare i World Animal Protection och på så sätt vara med och skapa en djurvänligare värld. Våra supportrar är helt avgörande för att vi ska kunna minska djurens lidande. Sedan ser vi också att många går in på vår hemsida när filmerna visas och läser om andra sätt att engagera sig för djuren. Det blir också enklare för människor att göra djurvänliga val i sina liv när de får information om djurens lidande – som att till exempel välja en resebyrå på vår djurvänliga lista nästa gång de ska boka en resa.

Hur har filmerna påverkat tittarna?

 

Filmerna har fått stor uppmärksamhet och gett oss många nya supportrar som stödjer oss ekonomiskt. Det är inte ovanligt att människor som kontaktar oss berättar att filmerna har påverkat dem starkt och vi får mycket uppskattning för att vi visar verkligheten för djuren. Sedan mäter vi också attityderna till det lidande som vi tar upp i filmerna. I våra undersökningar kan vi glädjande nog se att svenskar i hög utsträckning tar avstånd ifrån sådant djurutnyttjande som vi visat upp i TV, som elefantridning och djurshower i turistindustrin.

 

En fråga som vi ibland får är hur det går för de djur som visas i filmerna. Vad har hänt med dem?

Många av de företeelser vi tar upp i TV är inte olagliga i de länder där de förekommer och i vissa fall har filmerna tagits fram med dold kamera. Det innebär att vi oftast inte har kunnat rädda just de djurindivider som vi visar i filmerna, men genom att visa våra filmer kan vi rädda djur från att hamna i de situationerna i framtiden. Förhoppningsvis kan vi bidra till att fler blir medvetna om djurens lidande och tar avstånd ifrån det och att ny lagstiftning införs som minskar djurens lidande.

Filmerna handlar främst om det globala arbetet och inte så mycket om arbetet i Sverige. Vad beror det på?

 

Vårt huvudbudskap är att World Animal Protection är en ledande världsorganisation för djuren och att tittarnas hjälp är viktig för att vi ska kunna skapa en djurvänligare värld. Men vi gör ju mycket i Sverige också. Vi arbetar för djuren i livsmedelsindustrin och de vilda djuren även här. Sedan arbetar vi med sådant som är viktigt nationellt men som inte är lika aktuellt globalt, exempelvis att avveckla pälsindustrin. Det kan också handla om att vi reagerar på sådant som avslöjas i media, som missförhållanden på slakterier och uppfödningen av djur i livsmedelsindustrin. För att förbättra djurens situation i Sverige samarbetar vi med politiker, myndigheter, forskare och företag.

 

Det är väl dyrt att visa informationsfilmer i TV? Är det inte bättre att lägga pengarna på att hjälpa djur direkt i stället?

 

Jag ser våra informationsfilmer i TV som en investering, inte en kostnad. Filmerna bidrar till intäkter i form av månadsgivare, enskilda gåvor och även testamenten. De betalar sig på kort tid och gör att vi kan göra mer för djuren än vi annars skulle kunna göra. Dessutom har vi som ideell organisation som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll 90-konto, som innebär att vi får rabatt på kostnaden för TV-filmerna.

 

 

I våra undersökningar kan vi glädjande nog se att svenskar i hög utsträckning tar avstånd ifrån sådant djurutnyttjande som vi visat upp i TV, som elefantridning och djurshower i turistindustrin

Läs mer..