Litter of 9 puppies taking shelter in a stone wall near the vaccination drive in Kenya

Internationella rabiesdagen: Hundarna är nyckeln till att stoppa sjukdomen

Nyheter

Var tionde minut dör en människa av rabies, 20 hundar dödas varje minut av rädsla för sjukdomen. FN har som ett av sina hållbarhetsmål att utrota rabies till 2030. Vi visar hur.

Rabies förmörkar relationen mellan människor och hundar i många länder. Vårt arbete har bevisat att avlivning av hundar och vaccinering av människor inte räcker till för att stoppa sjukdomen.

Vi har släppt en rapport som visar hur vi tillsammans – organisationer, regeringar, företag, veterinärer och privatpersoner – kan utrota sjukdomen genom ansvarsfullt hundägande, vaccinering och information. Genom hundarna stoppar vi sjukdomen även hos människor.

 

Vaccinering, kastrering och utbildning

Det vanligaste sättet för människor att få rabies är att smittas av hund. Rabies finns i 150 länder och 50 % av de som smittas är under 15 år. Det räcker att vaccinera 70 % av hundarna för att få skydd mot sjukdomen.

Vi använder även strategisk kastrering för att minska antalet hundar. Det minskar också antalet hundbett eftersom de flesta hundbett görs av okastrerade hanhundar. Även utbildning är viktig, framför allt i skolor men också i hela samhällen. Exempelvis kan man undvika att bli biten genom att kunna läsa av hundars beteende.

 

1022075_1

Latinamerika en framgångssaga

I Latinamerika har antalet människor döda i rabies sjunkit med 95 procent, för hundar med 98 procent sedan 1980-talet. Framgångsfaktorerna är:

  • fokus på hundarna
  • politisk vilja och engagemang hos befolkningen i alla delar av samhället
  • lämplig lagstiftning
  • Tillräckligt med resurser för att genomföra rabiesbekämpningen

Rapporten berättar bland annat om kostnaderna för rabies, vad som är bevisat fungerar som motmedel, sjukdomens utbredning och vad varje intressent kan bidra med till lösningen.

Låt människans bästa vän förbli vår bästa vän. Vaccinera hundarna.

Låt människans bästa vän förbli vår bästa vän. Vaccinera hundarna.