Forberedende katastrofehjælp, Indien

Förberedande katastrofövning räddade liv i Indien

Nyheter

När cyklonen Hudhud träffade Indien var lokalbefolkningen förberedd. Vi hade några veckor tidigare tränat dem i hur de kan skydda sig själva och sina djur när en katastrof inträffar.

Vi har under årens lopp satt in akut katastrofhjälp i en rad katastrofer i Indien.  De senaste sex åren har vi arbetat förebyggande i landet för att se till att människor är förberedda och kan skydda sina djur när katastrofen slår till.

Färre döda människor och djur

Några veckor innan cyklonen Hudhud härjade i den indiske staden Andhra Pradesh hade vi haft evakueringsövningar med byborna och de lokala myndigheterna. Då hade vi även undervisat dem i hur de ska reagera i en katastrofsituation.

Lokalbefolkningen var därför förberedd då Andhra Pradesh drabbades av Hudhud – den mest ödeläggande cyklonen som härjat i den Bengaliska viken sedan cyklonen Nargis 2008. Dessvärre dog över hundra människor, över 2,3 miljoner höns samt 2 300 andra djur.

Men dödssiffran hade kunnat vara mycket högre. Tack vare katastrofförberedelserna och snabb reaktion från de lokala myndigheternas sida blev många djur evakuerade tillsammans med sina ägare. Genom detta blev dödssiffran mycket lägre än vad den har varit för andra stormar i den storleken.

Människor vägrar lämna sina djur

När djuren räddas kan människor snabbare bygga upp sitt liv efter katastrofen. Detta eftersom djuren ofta är deras levebröd och färre människor dör i desperata försök att rädda sina djur. Det är nämligen många människor som vägrar att evakueras om de inte kan få ta med sina djur eller som tar stora risker för att hjälpa de djur som de har tvingats lämna.

Shri Santosh Kumar är ställföreträdande chef för lokalavdelningen av Indiens nationella arbetsgrupp för katastrofhjälp. Han säger att samarbetet med World Animal Protection är avgörande för att skydda djur och de människor som är beroende av dem.

”Det är viktigt att regelbundet utföra övningar som lär människor att ta hand om sina djur när de drabbas av en cyklon eller översvämning. Vi har tidigare upplevt att det är extremt påfrestande att evakuera människor eftersom de tvingas att lämna sina djur. Nu har vi katastrofberedskap på plats och vi har identifierat specifika evakueringsområden och vi kan därför evakuera djuren tillsammans med deras ägare,” säger han.

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

Vi har tidigare upplevt att det är extremt påfrestande att evakuera människor eftersom de tvingas att lämna sina djur. Nu kan vi evakuera djuren tillsammans med deras ägare.

Läs mer..