Orca in the wild

Späckhuggaren Lolita död!

Nyheter

Späckhuggaren Lolita föddes i det vilda 1966. Men när hon bara var fyra år skiljdes hon bryskt från sin familj och fördes till Miami Seaquarium i USA. I fredagseftermiddagen gick Lolita bort efter 50 år av fångenskap och fick äntligen sin frihet.

Vi har tidigare skrivit om Lolita, späckhuggaren som fångades brutalt i det vilda och som sedan tvingats leva hela sitt liv i en liten bassäng i Miami Seaquarium, allt för att underhålla turister och dra in pengar till ägarna. Planen var att Lolita skulle befrias från livet i en liten bassäng och tas till ett havsreservat. Nu har vi nåtts av beskedet att Lolita är död. Efter några dagars sjukdom slutade hon andas igår.

En som minns Lolita är vår styrelseledamot Tiziana Corneliuson, som träffade henne för 40 år sedan och som har tänkt på henne i stort sett varje dag sedan dess.

Jag blir illa enormt illa berörd. Man har inte lyckats ställa till rätta sina misstag. Lolita skulle ha fått sin frihet, nu har fångenskapen dödat henne, säger Tiziana Corneliuson.

lolita seaqairum

World Animal Protection arbetar för att vilda djur ska få vara i det vilda. Vi arbetar särskilt hårt mot det horribla som marina däggdjur utsätts för, allt för att de ska dra in pengar till ägarna. I Sverige har vi till exempel Kolmårdens Djurpark, som tidigare, precis som Miami Seaquarium, har fångat in delfiner i det vilda för att hålla dem i en liten bassäng. Under åren som gått har 60 delfiner dött i Kolmårdens Djurpark. Parken har sagt att de ska avveckla sin hållning av delfiner, men signaler tyder på att de tänker fortsätta utnyttja delfinerna för shower under lång tid framöver och att de också kommer medverka till att det vidriga utnyttjandet fortsätter genom att skicka de delfiner som nu lever på Kolmårdens Djurpark till andra delfinarier, där de kommer att utnyttjas för shower och för att dra in pengar till ägarna.

Det är fullständigt vidrigt att den här hanteringen får fortgå. Naturligtvis uppmanar vi alla att inte köpa biljetter till sådana här obscena tillställningar. Vad det gäller Kolmårdens Djurpark är allt annat än ett omedelbart upphörande med djurshower och närkontakt med vilda djur ett absolut krav från vår sida. Sluta profitera på vilda djur, säger Roger Pettersson, generalsekreterare, World Animal Protection Sverige.

Ett annat krav vi har är att ägarna till Kolmårdens Djurpark, det vill säga Parks & Resorts, nu tar ansvar och ser till att delfinerna hamnar i ett havsreservat där de får vara delfiner. Ägarna har råd med det och det finns sådana möjligheter. Det som kommer att styra är deras moral, säger Roger Pettersson.

Lolitas förmodade mamma lever kvar i det vilda och är troligtvis runt 80 år gammal.  Hon lyckades undkomma infångandet. Förmodligen har hon tänkt på sin dotter varje dag som gått. Späckhuggare har precis som delfiner bra minne och är medvetna om sig själva.

 

Orca miami

          Späckhuggare uppträder i Miami Seaquarium

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

Lolita har funnits i mina tankar till och från under alla dessa år som gått efter vårt känslosamma möte. Det har inte gått att skaka av sig upplevelsen.

Läs mer..