Ödla säljs på marknad i Kina

Det är dags att skapa bestående förändringar för vilda djur

Nyheter

Vi går igenom svåra tider men vårt arbete för att skydda vilda djur fortsätter. I och med att covid-19 tros ha uppstått på marknader med vilda djur kan vi inte bortse från farorna med att äta vilda djur, ha dem i medicin, utnyttja dem i underhållning eller ha dem som husdjur.  

Vilda djur antas vara källan till minst 60% av alla uppkomna infektionssjukdomar. Efterfrågan på och utnyttjande av vilda djur utsätter oss för sjukdomar och riskerar allas vår hälsa.  

Vilda djur tillhör inte oss, de hör hemma i naturen 

Det är dags att stoppa den grymma handeln med vilda djur, som är orsaken till lidande för miljoner djur och utgör en fara för människor runt om i världen. Nationer och regeringar behöver agera nu och förbjuda handeln en gång för alla – för att stoppa exploateringen av vilda djur och helt enkelt låta djuren vara kvar där de hör hemma.

Detta kommer att stoppa den fruktansvärda stress och lidandet för djur som skapar dödliga smitthärdar och kan förhindra framtida pandemier. 

Kinas regering har tillfälligt förbjudit handeln med vilda djur. Den vietnamesiska regeringen ska införa ett nytt direktiv som förbjuder vilda djur som mat och begränsar marknader. Det är en lovande början men mer måste göras. 

Låt oss göra det för vilda djur, för oss själva och för vår jord. 

Vilda djur i medicin  

Efterfrågan på vilda djur i traditionell medicin grundar sig på antagandet att de kan bota olika krämpor. Det ger bränsle åt den globala handeln med vilda djur, orsakar ofattbart lidande för miljoner djur och äventyrar alla människors hälsa. 

När covid-19 troddes ha sitt ursprung på marknader med vilda djur kan sambandet inte längre förnekas. Detta lidande måste få ett slut och alla regeringar införa ett permanent och omfattande förbud mot handel med vilda djur, inklusive för medicin. Växtbaserade alternativ finns tillgängliga och medför inte lidande för djur. 

Vilda djur i underhållning  

Önskan att få en semesterupplevelse “en gång i livet” och att ta selfies med vilda djur gör att efterfrågan på vilda djur ökar. Mångmiljardindustrin tjänar på djurplågeri och riskerar människors hälsa genom närkontakt med vilda djur. Vad händer när turisterna slutar komma?  

När världen stängs ner och turistindustrin går på sparlåga blir de vilda djuren, som aldrig skulle ha varit i fångenskap från första början, kvar. De försummas, överges och får svälta. 

Elefanter, tigrar, delfiner och andra vilda djur är fast i turistindustrin. De har inte valt detta hemska liv i fångenskap. Nu är det dags för turistindustrin att ta sitt ansvar och stoppa utnyttjandet av vilda djur. Reseföretag kan bidra till att stoppa framtida kriser genom att göra denna generation vilda djur i fångenskap till den sista.

Turist tar en selfie med en tiger i fångenskap

Vi måste göra det för vilda djur, för oss själva och för vår jord. 

För vilda djur som hålls som husdjur  

Varje dag fångas vilda djur in eller föds upp och säljs in i den globala multi-miljardhandeln med exotiska husdjur under hemska omständigheter. 

Lidandet börjar med infångandet eller i uppfödningen, sedan transporteras de och många djur dör under resan. De lider hela livet i fångenskap, utan rätt skydd, mat och utrymme. Alla deras naturliga behov kan inte tillgodoses.

African Grey Parrot kept in a cage

Men tragedin upphör inte där. När de fångas i det vilda och trängs Ihop i säckar eller burar eller föds upp i överfulla containrar blir de smittbärare. Närkontakt med stressade vilda djur och människor är en farlig cocktail som kan leda till utbrott av allt från salmonella till pandemier.

Nu är det dags för människor att sluta köpa och föda upp vilda djur som husdjur och för regeringar, organisationer och länder att enas om ett förbud med handeln med vilda djur – för att stoppa lidandet för vilda djur och skydda människor.  

Låt oss göra det för vilda djur, för oss själva och för vår jord. 

 

Stöd oss

Läs mer..