A Hawaiian monk seal entangled in ghost fishing gear with baby seal - Sea change - World Animal Protection

Spöklikt 600-årigt rovdjur dödar över 100 000 valar, delfiner, sälar och sköldpaddor årligen

Nyheter

Borttappade och kvarlämnade fiskenät – en del större än fotbollsplaner – förstör livet för havslevande djur i upp till 600 år när de lämnas kvar. Under denna vecka trycker vi på fiskeindustrin, företag och regeringar för att de ska ta tag i det dödliga problemet med ”spöknät”

Borttappade och kvarlämnade fiskenät, linor och fällor kan ta upp till 600 år att bryta ner eftersom det mesta av spöknätet är gjort av plast.

Djuren som fastnar i denna extremt hållbara fiskeutrustning kan få en utdragen och plågsam död, ofta genom kvävning eller flera månaders svält.

Regeringar och branschen måste agera 

När branschen och politiska ledare samlas på två internationella toppkonferenser (5–9 juni), FN:s havskonferens och Sea Food Summit, uppmanar vi dem att erkänna det akuta behovet av att gå med i  Global Ghost Gear Initiative (GGGI).

Vi startade GGGI för att hitta sätt att minska mängden fiskeutrustning som hamnar i våra hav.

Allt eftersom djuren fortsätter att lida av effekterna av spöknät behöver vi stöd av våra globala ledare för att få bort dessa flytande dödsfällor från våra hav. 

640 000 ton varje år 

Motsvarigheten till 52 000 tvåvåningsbussar fulla av fiskeutrustning lämnas i våra hav varje år. 

Skrämmande rapporter visar att över 817 arter av marint liv påverkas av marin nedskräpning. 

Läget förvärras 

Andelen spöknät har ökat på senare år och kan förväntas öka allteftersom fisket intensifieras.

Spöknäten påverkar inte bara djuren, det skapar vidsträckta problem i havsmiljön. De kostar regeringar miljoner dollar att ta upp. 

Finna lösningar tillsammans 

Vi vill se regeringar och industrier följa över 80 andra deltagare och gå med i GGGI. 

Ingrid Giskes, globalt ansvarig för vår kampanj Sea Change, säger: “Ett globalt angreppssätt behövs för att lösa problemet med spöknät, för att det ska kunna övervakas och lösas. Regeringar och näringen är en del av lösningen. 

Vi hoppas att så många företags- och regeringsrepresentanter som möjligt går med i vårt initiativ för att eliminera spöknäten och skapa tryggare och renare hav.” 

Läs mer om vår Sea Change-kampanj och GGGI >>

Vi hoppas att så många företags- och regeringsrepresentanter som möjligt går med i vårt initiativ för att eliminera spöknäten och skapa tryggare och renare hav. - Ingrid Giskes, globalt ansvarig för vår kampanj Sea Change

Läs mer..