mink

Litauen förbjuder pälsdjursfarmning

Nyheter

Litauen ansluter sig nu till de allt fler europeiska länder som förbjudit pälsfarmning under de senaste 20 åren. Från 2027 ska det inte längre få finnas några litauiska pälsfarmer.

I dag föds omkring en miljon djur upp på pälsfarmer i Litauen, för att bli pälsprodukter. Det finns omkring 40 minkfarmer och 30 uppfödningsanläggningar för chinchillor. 

Sweden mink fur farm

Litauens beslut kommer samtidigt som den svenska regeringen i sin budgetproposition föreslår att svenska minkfarmare ska få ekonomisk ersättning om de slutar med in uppfödning. Totalt vill regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna satsa 180 miljoner kronor under de kommande två åren för att underlätta för farmare att bomma igen sina farmer för gott.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, ser Litauens beslut som en del av en hoppfull trend:

”Land efter land i Europa stänger nu ner sin pälsindustri och Litauens beslut är ytterligare ett glädjande steg närmare ett totalt förbud mot pälsfarmning i EU. Medborgarinitiativet Fur Free Europe, som nu ligger på EU-kommissionens bord för beslut, har undertecknats av över 1,5 miljoner EU-medborgare. Jag hoppas verkligen att EU:s beslutsfattare lyssnar på den starka opinionen och inom kort uttalar sig för att inga fler pälsdjur ska behöva lida i den grymma pälsindustrin”. 

Var med och stoppa djurens lidande

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djuren!

Land efter land i Europa stänger nu ner sin pälsindustri och Litauens beslut är ytterligare ett glädjande steg närmare ett totalt förbud mot pälsfarmning i EU.

Läs mer..