Lejon och tigrar föds upp för att bli traditionell medicin

Lejon och tigrar föds upp för att bli traditionell medicin

Nyheter

Efterfrågan på traditionell medicin gör att uppfödning av stora kattdjur i Sydafrika och Asien ökar. Vår utredning avslöjar grymheterna som tigrar och lejon utsätts för.

Vi undersökte leverantörskedjan som tillgodoser den omättliga efterfrågan på kroppsdelar från stora kattdjur i Asien - och fann fasansfulla grymheter i varje hörn. Innan de dödas och kroppsdelarna används i traditionell medicin utsätts djuren för stort lidande.

Hemska förhållanden

I Kina finns enorma kattdjursuppfödningar med rad efter rad av små burar med lidande tigrar eller lejon. Dessa anläggningar tillgodoser endast minimikraven för att katterna ska överleva, som mat och vatten.

På stora uppfödningar i Sydafrika är lejon- och tigerungar födda till ett liv av utnyttjande. Några är tagna från sina mammor i naturen medan de flesta är från anläggningar med fokus på snabb uppfödning. I Sydafrika inleder kattdjuren sina liv på djurparker, där de är underhållning för betalande besökare.

1023941_0

Foto: Blood Lions

Unga lejon används ofta som underhållning i ”promenera med lejon”, som är en upplevelse för många turister. Deras liv tar sedan en dödlig vändning när de flyttas för att användas i inhägnad jakt. Skinn och huvuden tas som troféer och ben exporteras lagligt som en del av ”skelettkvoten”, något som är unikt för Sydafrika.

Här kan du läsa hela rapporten (på engelska).

Onaturlig uppfödning

Eftersom inavel är vanlig föds många lejon- och tigerungar på de här anläggningarna med missbildningar, exempelvis saknade kroppsdelar. Vissa är till och med dödfödda. Många lejonhonor utsätts för expressuppfödning, där de producerar fyra eller fem gånger fler kullar än de skulle göra i naturen.

Fruktansvärda förhållanden

I Kinas stora kattdjursanläggningar som liknar fabriker hålls tigrar i burar som mäter cirka 4 x 7 meter. I naturen skulle dessa tigrar ha ett 7–100 km stort territorium att vandra runt på. När de utsätts för de onaturliga förhållandena på gårdarna i både Kina och Sydafrika utför tigrar och lejon ofta onormala beteenden, så kallade stereotypier, på grund av dålig välfärd. Några exempel på det är att vagga fram och tillbaka i flera timmar eller bita på sina egna ben eller svans.

Vår veterinärexpert på vilda  djur, Dr Jan Schmidt-Burbach säger:

”Betyder ett djurs liv ingenting alls? Dessa stora kattdjur utnyttjas av girighet och lider genom varje fas i livet. Många av dem kommer aldrig se världen genom något annat än metallstaket och får bara känna betong under sina tassar.”

1023940

Foto: Blood Lions

Inställning till traditionell medicin

  • I Vietnam tror fyra av fem personer (89 %) på traditionella medicinska produkter gjorda av tigrar och lejon
  • Av de som konsumerar dessa produkter i Vietnam föredrar över åtta av tio personer (84%) produkter från stora kattdjur fångade i det vilda, istället för djur uppfödda på fabriker
  • I Kina har mer än två av fem personer (40%) använt mediciner eller hälsoprodukter som innehåller kroppsdelar från stora kattdjur
  • Över hälften (55%) av kinesiska konsumenter föredrog att kroppsdelarna skulle hämtas från djur i det vilda

Samtidigt som vår forskning gällande konsumenters inställning till traditionell asiatisk medicin visar oroande trender finns det också några lovande resultat: 67 % av vietnamesiska och kinesiska respondenter sade att de skulle sluta köpa produkter från stora kattdjur om de visste att det fanns problem som rörande äkthet, bevarande, välfärd eller laglighet. Dessutom skulle 51% av de konsumenter som använder traditionell medicin vara villiga att prova naturläkemedel om de var billigare.

Stoppa grym traditionell medicin

Vi arbetar för att ändra inställningen och göra det socialt oacceptabelt att köpa och använda traditionell asiatisk medicin som innehåller kroppsdelar från stora kattdjur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få uppdateringar och få veta hur du kan hjälpa till att avsluta detta djurplågeri.

Läs mer..