A lion cub at a renowned venue in South Africa The venue adjoins a suspected breeding facility and many of these animals would eventually be used for canned hunting, and traditional medicine. Credit Line: World Animal Protection

Viktiga framsteg för djurfri medicin i Kina

Nyheter

World Animal Protections kontor i Kina arbetar mycket framgångsrikt med att öka intresset för djurvänligare läkemedel. Allt fler aktörer inom den traditionellt djurbaserade medicinen bryter nu med gamla vanor och väljer i stället djurfria alternativ.

Senast i raden är det stora kinesiska läkemedelsföretaget Zhejiang Wuchan Zhongda Pharmaceutical, ZWZP. Företaget har åtagit sig att inte producera eller sälja produkter med ingredienser från vilda djur – och ska dessutom utbilda sin personal och sprida information till konsumenter för att stödja växtbaserade alternativ.

Totalt har därmed 14 kinesiska läkemedels- och hälsoföretag valt att stödja vår Wildlife Not Medicine-kampanj sedan starten 2019. Att ZWZP nu delar World Animal Protections djurvänliga inställning till traditionell medicin innebär ett viktigt genombrott på den kinesiska läkemedelsmarknaden.

Företaget är dotterbolag till den stora statliga företagskoncernen Wuchan Zhongda Group, som har listats bland världens 500 största företag sedan 2011. Koncernens verksamhet är mycket omfattande, med leveranser av medicinsk utrustning och läkemedel till sjukhus och apotekskedjor.

Hoppfull trend

En studie som World Animal Protection gjorde 2021 i samarbete med brittiska och kinesiska forskare, visar på en mycket hoppfull trend. I Kina och Vietnam där efterfrågan på djurbaserad medicin har en lång tradition finns nu ett starkt stöd för att ersätta användningen av vilda djur med växter.

Studien redovisar intervjuer med 1 000 kinesiska läkare och 2 000 konsumenter som använder traditionell medicin. Av användarna kunde 89 procent tänka sig växtbaserade alternativ och 80 procent av läkarna var inne på samma linje.

Läkarna ansåg till och med att växtbaserade läkemedel är effektiva och säkrare än animaliska. Inte minst viktigt för en förändring är att de dessutom är billigare att köpa.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på traditionell medicin bidrar till stort lidande för många djur som anses kunna användas för att förbättra människors hälsa, trots att effekten inte är vetenskapligt bevisad. Inom den traditionella medicinen används inte minst tigrar, lejon, björnar och myrkottar i ostasiatiska länder.

Omkring 24 000 björnar beräknas vara inspärrade och utnyttjas för sin galla, som används som ingrediens i traditionell medicin. Efterfrågan på traditionell medicin i Asien har också lett till uppfödning av tigrar och lejon i Asien och Sydafrika. I Kina finns enorma uppfödningsanläggningar. Myrkotten är ett djur som är särskilt starkt hotat av den traditionella medicinen – trots att handeln med myrkottar är olaglig. Uppskattningsvis vildfångades mer än en miljon myrkottar mellan 2000 och 2013.

World Animal Protection arbetar intensivt för att stoppa det här lidandet. Vi uppmanar beslutsfattare i olika länder att införa förbud mot den traditionella djurmedicinen och har nått stora framgångar när det gäller handeln med björngalla i Vietnam och Sydkorea. Förutom lagstiftning informerar vi också om vad djuren utsätts för och alternativ medicin, för att skapa attitydförändringar så att fler avstår från djurbaserade läkemedel.

Var med och hjälp djuren!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande i Sverige och andra länder och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa akuta globala problem: klimathotet från djurindustrins utsläpp av växthusgaser, skogsskövling, allvarlig smittspridning mellan djur och människor och risken för nya pandemier.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Tillsammans skapar vi en djurvänligare och hållbarare värld.

Hjälp djuren

Totalt har nu 14 kinesiska läkemedels- och hälsoföretag valt att stödja vår Wildlife Not Medicine-kampanj sedan starten 2019.

Läs mer..