Lettland förbjuder pälsdjursuppfödning
Nyheter
Lettland har fattat beslut om att förbjuda uppfödning av djur för pälsproduktion. Förbudet ska träda i kraft den 1 januari 2028 och är en del av en stark trend mot ett pälsfritt EU.
Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:
”Lettlands beslut är en del av en mycket glädjande utveckling i EU. Nästan hälften av medlemsländerna har nu sagt nej till den grymma pälsindustrin. Den pågående namninsamlingen Fur Free Europe kommer förhoppningsvis att leda till att all pälsdjurfarmning i hela EU avvecklas. Inte minst Sveriges omkring 25 minkfarmer. Sverige har beklagligt nog hamnat rejält på efterkälken bland medlemsländerna genom att fortfarande tillåta pälsdjursuppfödning.”
Den lettiska djurvälfärdsorganisationen Dzivnieku Briviba, som liksom World Animal Protection är medlem i samarbetsorganisationen Eurogroup for Animals, har kampanjat för ett lettiskt pälsförbud under många år. Opinionen mot pälsindustrin är stark och beslutet om ett förbud i det lettiska parlamentet togs med stor majoritet.
Pälsdjursfarmningen är redan nu på stark tillbakagång. Antalet djur på lettiska pälsfarmer har sjunkit drastiskt och mer än halverats bara under de senaste fem åren: från 617 000 till 274 000. Den stora majoriteten av dem är minkar, men även hundratals rävar och chinchillor föds årligen upp i den lettiska pälsindustrin
I och med Lettlands beslut har nu nästan hälften av medlemsländerna i EU, 13 av 27, tagit beslut om att förbjuda pälsdjursfarmning: Belgien, Estland, Frankrike, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Luxemburg, Nederländerna, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Österrike. Striktare regler har dessutom lett till att ingen pälsdjursfarmning längre finns kvar i Tyskland.
Skriv på för ett pälsfritt EU
Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer World Animal Protection det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, som startats av Eurogroup for Animals.
Fur Free Europe är en uppmaning till EU att förbjuda pälsdjursuppfödning och handel med produkter från pälsdjursuppfödning. Om lyckas få in en miljon underskrifter till den 17 maj 2023 måste EU-kommissionen ta ställning till medborgarinitiativet. Hittills har över 350 000 personer skrivit under.
Var med och stoppa den grymma pälsdjursuppfödningen i EU: skriv på namninsamlingen Fur Free Europe.
Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.
World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.
Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protection. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld. Din hjälp är livsviktig.
Den pågående namninsamlingen Fur Free Europe kommer förhoppningsvis att leda till att all pälsdjurfarmning i hela EU avvecklas.