En pälsfarm är en väldigt onaturlig miljö, där djuren utsätts för mycket lidande. De lever ytterst begränsade liv, rad efter rad i små, stimulansfattiga burar.
Tillsammans med ett stort antal andra organisationer stödjer vi därför det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, för ett EU-förbud mot pälsfarmer. Bakom initiativet står Eurogroup for Animals, med ett åttiotal djurvälfärdsorganisationer som medlemmar.
Medborgarinitiativet Fur Free Europe uppmanar EU att:
- Förbjuda pälsdjursuppfödning
- Förbjuda handel med produkter från pälsdjursuppfödning
Ditt stöd är livsviktigt. Om vi lyckas få in en miljon underskrifter måste EU-kommissionen ta ställning till medborgarinitiativet. Var med och stoppa den grymma pälsdjursuppfödningen i EU: skriv på namninsamlingen Fur Free Europe!
Pälsdjursuppfödning i EU
De i särklass flesta djuren som föds upp i pälsindustrin i EU-länderna är minkar. Andra vanliga djur är rävar, mårdhundar och chinchillor. I Sverige föds även kaniner upp för sin päls på några ställen.
Antalet pälsdjursfarmer i EU var 2019 omkring 2 900. I samband med smittspridningen under covid-19-pandemin har produktionen av päls minskat betydligt, med runt 10 miljoner per år när det gäller minkar. Under 2020 producerades omkring 16 miljoner minkskinn, 1,2 miljoner rävskinn och 138 000 skinn från mårdhundar.
De flesta av de nuvarande omkring 750 minkfarmerna finns i Finland, Polen, Litauen och Grekland. I Danmark och Nederländerna, tidigare storproducenter av minkskinn, har minkuppfödningen nästan helt försvunnit. I Sverige finns i dag runt 25 minkfarmer.
Minkarna avlivas vanligen genom gasning med koldioxid eller kolmonoxid, medan rävar och mårdhundar dödas med elström och chinchillor får en dödlig spruta med kloralhydrat, eller så bryts deras nackar av.
Skriv på