Får framför en hamn med fartyg.

Australien förbjuder export av levande får till havs

Nyheter

Viktig framgång för Australiens får: Från och med den 1 maj 2028 kommer det att bli olagligt att exportera levande får från Australien till havs. World Animal Protection har under många år arbetat för att den grymma exporten ska stoppas.

Amanda Dahlberg, expert på djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger: 

Det här är ett mycket glädjande besked från den australiska regeringen – även om smolket i glädjebägaren är att beslutet dröjer till 2028. De långa havstransporterna innebär stora påfrestningar för fåren, en del överlever inte ens, och hör definitivt inte hemma i ett samhälle som prioriterar djurvälfärd. Jag hoppas att EU:s beslutsfattare påverkas av det här beslutet. De nya regler för djurtransporter som EU-kommissionen presenterade i slutet av förra året är en stor besvikelse som inte innehåller de skärpningar vi kräver.  Vi fortsätter att arbeta för ett stopp för exporten av levande djur från EU och bättre djurvälfärd för transporter i EU. 

Miljontals får

Beskedet om exportstopp från Australiens jordbruksminister Murray Watt innebär att miljontals får kommer att slippa påfrestande transporter.

Får på en transportbåt. Credit Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Det är inte ovanligt att får dör under långa, varma havstransporter, då de ofta är tätt sammanpackade. De som överlever transporterna hanteras ofta brutalt när de kommer fram till mottagarländerna och slaktas.  

I utfasningen av fårexporten ingår ett stöd på motsvarande omkring 750 miljoner svenska kronor till fåruppfödare under fem år.  

 

Du behövs!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

EU-valet viktigt för djurfrågorna

Nyheter

Den 9 juni är det dags att gå till rösturnorna. Då är det var till Europaparlamentet. Då väljs de personer som ska sitta i Europaparlamentet de kommande fem åren. Varför inte använda din röst för att skydda djur?

Tricia Croasdell ny global ledare för World Animal Protection

Nyheter

Tricia Croasdell, för närvarande chef för World Animal Protection i Storbritannien, har utnämnts till global ledare för organisationen. Hon blir första kvinna på den posten.

Oroväckande signaler om avskaffad betesrätt för kor

Nyheter

Den 30 juni ska utredningen om svensk livsmedelsproduktion vara klar med sitt arbete. Enligt Dagens Nyheter kan utredningen då föreslå att betesrätten för kor ska avskaffas. Det skulle vara en stor skandal för djurskyddet – vi kräver att regeringen står upp för kornas välfärd!