Herlinda and Luna, her dog. Puno, Perú. World Animal Protection has been giving a workshop to local school teachers on dog bite prevention.

Beslut fattat om global plan för att utplåna rabies

Nyheter

Vi har bevisat att den bästa metoden för att utrota rabies är massvaccination av hundar. Nu är det beslutat att metoden ska tillämpas globalt med målet om en rabiesfri värld år 2030.

FN-organen Världshälsoorganisationen (WHO), Världsorganisationens för djurhälsa (OIE) och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har officiellt förklarat sin vision att utrota rabies bland hundar som smittar människor till 2030 genom att använda vår hållbara, djurvänliga lösning.

Det skedde på en konferens i Schweiz förra veckan. Konferensen, som hölls med stöd av vår samarbetsorganisation Global Alliance for Rabies Control (GARC), är det största steget framåt någonsin för det globala skyddet av hundar mot rabies och grymma avlivningskampanjer.

Rädda miljoner hundars liv

95 % av alla insjuknade människor blir smittade genom hundbett. För att stoppa rabies hos människor måste fokus därför vara att stoppa rabies hos hundar. Vårt arbete med att förbättra livet för hundar har övertygat många myndigheter om att massvaccinering av hundar är det enda effektiva sättet att komma till rätta med sjukdomen - och att det ska prioriteras.

Det är första gången som vår djurvänliga metod blir erkänd av globala instanser som rätt lösning på rabiesproblemet. Det kommer att skydda djur som annars skulle ha dött av rabies eller avlivats av rädsla för rabies.

global-rabies-plan-1215

Steve McIvor, internationell generalsekreterare för World Animal Protection, representerade oss på konferensen tillsammans med Beryl Mutonono-Watkiss, som leder vårt arbete för att skydda hundar. Steve McIvor säger:

“Massavlivning av hundar stoppar inte rabies, men det gör vaccinering. Vi måste se till att samhällena ser efter sina hundar och inte låter avliva dem i lönlösa försök att stoppa rabies. Massvaccinering och ansvarsfullt hundägande kommer inte bara att eliminera rabies – det kommer också eliminera rädslan för rabies och ändra den negativa syn som människor har på hundar.”

Skyddar hundar i Afrika och Asien

Nyligen har vi samarbetat med Bill and Melinda Gates Foundation och WHO i Sydafrika, Tanzania och Filippinerna. Dessa vaccinationsprojekt har bevisat att det går att stoppa rabies helt i ett område genom att systematiskt vaccinera 70 % av hundarna under ett antal år. Bevisen framlades under konferensen i Genève och är grunden för den globala visionen om att stoppa rabies, som OIE, WHO och FAO lade fram.

Vi fortsätter vårt samarbete med myndigheter, regeringar och internationella organisationer för att försäkra oss om att massvaccinering tillämpas för att stoppa rabies. Genom att ta hand om hundar på ett bra sätt kan rabies utrotas för gott. Tillsammans kan vi skapa bättre liv för miljoner hundar runt hela jorden.

Läs mer om vårt arbete för att rädda hundar från massavlivningar.

Massavlivning av hundar stoppar inte rabies, men det gör vaccinering.

Läs mer..