Bear bile farm in Phuc Tho, a rural district of Hanoi in Vietnam

Snart kan sista gallbjörnen i Vietnam vara befriad

Nyheter

World Animal Protection har under nästan 20 år arbetat intensivt för att alla björnar ska befrias från den grymma gallindustrin i Vietnam. Tillsammans med den vietnamesiska regeringen och vår lokala samarbetspartner är vi nu mycket nära det målet.

Björngalla har länge använts inom traditionell medicin i Vietnam. Björnarna har levt under fruktansvärda omständigheter i trånga burar, där de brutalt tömts på sin galla. Sedan 2005 är gallindustrin olaglig i Vietnam, men i samband med förbudet fick ägarna rätt att behålla de björnar de redan hade som ”sällskapsdjur”. Björnarna fortsätter därför att leva under eländiga förhållanden i sina burar och vissa av dem kan fortfarande utnyttjas för den numera illegala handeln med galla.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection, säger:
 

”Vårt arbete för björnarna i Vietnam har varit fantastiskt framgångsrikt. För 17 år sedan fanns det omkring 4 300 björnar i gallindustrin och nu är det bara 262 kvar i fångenskap. Förhoppningsvis kan vi inom en snar framtid få se den sista björnen komma ut ur sin bur. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra supportrar som bidrar till att björnarna kan befrias från sitt lidande och få nya djurvänliga liv.”

Övervakningsprogram

Vi har nyligen besökt Hanoi för att diskutera det fortsatta arbetet för björnarna. Tillsammans med den vietnamesiska skogsskyddsmyndigheten förnyade vi våra åtaganden att kontrollera björnhållningen i landet under de kommande tre åren.

Vi kom överens om att öka våra insatser i problemområden där flest björnar finns kvar – särskilt Hanoi och Phuc Tho, där nästan hälften av björnarna i fångenskap finns. Övervakningsinsatser kommer att genomföras upp till tre gånger per år i de här områdena.

Vi hade också möten med vår lokala partner, Education for Nature Vietnam (ENV), för att utveckla vår kampanjplan för att avveckla björnhållningen kanske redan nästa år. ENV är en icke-statlig organisation som fokuserar på skydd av vilda djur som hjälper oss med det praktiska arbetet på plats i Vietnam.

Björn i fångenskap

Avvecklingsarbete

Sedan förbudet mot gallfarmningen infördes 2005 har vi deltagit i arbetet med att kontrollera björnarna och att befria dem så snabbt som möjligt. Det har bland annat inneburit att registrera och microchippa alla björnar över hela Vietnam. På så sätt blir det svårare att olagligt använda björnarna i gallindustrin och att tvinga in nya björnar i fångenskap. Om någon björn inte är ordentligt registrerad och microchippad, kan den konfiskeras från ägaren och föras över till ett djurvänligt reservat.

När vi besöker björnanläggningarna försöker vi övertala ägarna att frige de björnar som fortfarande finns kvar så att de slipper leva instängda i små burar. Vi erbjuder inte ägarna någon ekonomisk ersättning, eftersom det skulle kunna göra det lönsamt att ha björnar och förhandla om friköpssummor.

Flera björnreservat har skapats för att ta hand om björnar från gallindustrin. Utgångspunkter är att björnarna ska få en djurvänlig tillvaro i miljöer som liknar deras naturliga livsmiljöer, där de kan få utlopp för sina artspecifika beteenden.

I reservaten får de mer skydd och omsorg än om de hade varit helt fria, eftersom det kan vara svårt för en björn att klara sig själv efter lång tid i fångenskap.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan bidragen från våra supportrar. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

World Animal Protection arbetar för djurens välfärd både i Sverige och resten av världen. Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimatförändringar, folkhälsoproblem och miljöförstöring.

Vi är mycket tacksamma om du stödjer World Animal Protection. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld. Din hjälp är livsviktig.

Jag vill hjälpa djuren

Vårt arbete för björnarna i Vietnam har varit fantastiskt framgångsrikt. För 17 år sedan fanns det omkring 4 300 björnar i gallindustrin och nu är det bara 262 kvar i fångenskap.

Läs mer..