En hvalp hviler på gaden i Bukarest, Rumænien

Nytt samarbete för gatuhundarna i Rumänien

Nyheter

Hur löser man problemet med de hemlösa hundarna i Rumänien? Man söker efter källan till problemet. Det föds alldeles för många oönskade hundvalpar och den rumänska befolkningen behöver förstå hundar och deras behov.

"Hur kan vi samarbeta för att ge Rumäniens hundar en bättre framtid?" Det var fokus under mötet som vi höll i början av februari i Rumäniens huvudstad Bukarest. Vi samlade fem olika djurskyddsorganisationer, representanter från Rumäniens veterinärmedicinska anstalt (ANSVA) och utbildningsdepartementet.

Alla var överens om att ansvarsfulla hundägare är nyckeln till en permanent lösning på hundproblemet i Rumänien. Många rumänska hundägare låter nämligen sina hundar ströva fritt på gatorna. Hundarna är varken kastrerade eller steriliserade. Det finns därför alltför många oönskade valpar som blir hemlösa och hamnar på gatan.

Barn ska lära sig att umgås med hundar

Alla deltagarna på mötet vill samarbeta för att utveckla ett nationellt undervisningsprogram för barn upp till 11 år. Som en del av programmet ska barnen få träffa hundarna, som de kan klappa och därmed få ökad förståelse för varandra.

Rodica Cherciu, som tidigare var representant för utbildningsdepartementet, vet hur viktigt det är att barn kommer i kontakt med hundar: ”Det ger inte bara barn ett bättre förhållande till djur – effekten blir större än så. Barn blir mer förnuftiga och empatiska när de har kontakt med husdjur. Här i Rumänien finns ett stort behov för barn att få uppleva levande djur på nära håll!”

ikoner-hundar-rumanien-feb15

Illustrationer från undervisningsmaterial om hundar för barn i Rumänien.

Vi når ut till 1 700 barn och deras föräldrar

De fem organisationer som deltog på mötet anordnar lokala aktiviteter i Rumänien som kan ligga till grund för fortsatta insatser.  En av dem är vår partnerorganisation Save the Dogs, som bland annat har steriliserat och kastrerat hundar med den mobila veterinärkliniken som vi har sponsrat.

I år har vi dessutom gett Save the Dogs stöd för ett projekt där runt 1 700 barn i tio rumänska skolor får undervisning i hur man är en ansvarig hundägare. Barnen sprider sina nya kunskaper till föräldrar och andra i sin omgivning. Kampanjen når därmed mycket längre än bara till eleverna runt om i skolorna.

Läs mer om vårt arbete för hundar >>

Många rumänska hundägare låter sina hundar ströva fritt på gatorna. Hundarna är varken kastrerade eller steriliserade. Det finns därför alltför många oönskade valpar som blir hemlösa och hamnar på gatan.