Vi vill ge elefanter som Olly en ljusare framtid

Vi vill ge elefanter som Olly en ljusare framtid

Nyheter

Här är Olly. Det är i alla fall vad hennes mahout, alltså tränare, kallar henne. Hon är bara ett år gammal men har redan tvingats gå igenom så mycket.

Olly har rövats från sin mor och knäckts mentalt för att kunna tränas med brutala metoder. All denna plåga för att hon ska roa turister under resten av sitt liv.

Hon är en av många unga elefanter som tvingas gå runt på en av alla högljudda festivaler i Asien. Hennes tränare frågar besökarna, varav många är turister, om de vill ge henne bananer och ta ett foto med henne i utbyte mot pengar.

"Det är plågsamt att veta att detta bara är början på hennes `karriär` som underhållare", säger Elisabeth Tjärnström, sakkunnig på World Animal Protection Sverige.

"Det troliga är att hon snart säljs till ett av många elefantläger, där hon tvingas uppträda i shower, låta turister rida på hennes rygg och vara fastkedjad de kommande 40, kanske upp till 60, åren. Kan du föreställa dig hur det skulle vara?"

Stereotypier och kedjor

Det finns elefantläger och festivaler på flera platser i Asien, där människor kan komma elefanter nära på olika sätt. Filmen här nedan spelades in av en kollega som nyligen besökte Thailand. Den visar en elefant med stereotypier, alltså abnormt beteende som beror på stark stress. Elefanter måste tillåtas bete sig som elefanter och leva i naturliga miljöer där de får utlopp för sina behov.

"Som ni kan se viftar hon med snabeln och gungar med kroppen. Runt halsen har färgerna förändrats – det är där repet brukar sitta. Båda elefanterna är fastkedjade. Det blir nästan alla elefanter i turistindustrin för undvika olyckor. Men kedjorna gör att elefanterna inte kan röra sig fritt eller umgås med varandra på ett sätt som de annars skulle göra och som dessa sociala och intelligenta djur behöver", säger Elisabeth Tjärnström.

Hittills 85 djurvänliga researrangörer

Lyckligtvis slutar allt fler turister och researrangörer att besöka och marknadsföra attraktioner som erbjuder skadlig underhållning med elefanter. Vårt arbete ger resultat och hittills har runt 85 researrangörer jorden runt, däribland Nordens tre största charterarrangörer, slutat skicka sina turister till sådana här ställen.

Vi är glada över att det blir allt färre researrangörer i Sverige som erbjuder elefantridning men vi behöver din hjälp för att övertyga de som återstår. Genom att engagera dig i vår kampanj för djurvänlig turism hjälper du oss att förändra framtiden för fler elefanter.

Det troliga är att hon snart säljs till ett av många elefantläger, där hon tvingas uppträda i shower, låta turister rida på hennes rygg och vara fastkedjad de kommande 40, kanske upp till 60, åren.

Läs mer..