A chained tiger sits on a concrete floor

Varför vägrar TripAdvisor att skydda vilda djur?

Nyheter

Vi protesterar mot att TripAdvisor marknadsför och säljer biljetter till turistattraktioner där djuren lider. TripAdvisors svar? ”Det är inte vårt ansvar”.

TripAdvisor har ett enormt inflytande på reseindustrin. Nya siffror visar att recensionerna på TripAdvisor har haft inflytande på 352 miljoner resor globalt.

Flera gånger har vi bett TripAdvisor att använda sitt inflytande till att ta ansvar för djurvälfärd i turistindustrin och hjälpa turister att göra djurvänliga val på semestern. Men TripAdvisor fortsätter sälja biljetter till och marknadsföra några av de turistattraktioner, där djuren lider allra mest. 

I veckan lanserade vi en namninsamling för att sätta press på TripAdvisor. Aftonbladet intervjuade vår sakkunniga Elisabeth Tjärnström om kampanjen, se inslaget här. Aftonbladet begärde en kommentar från TripAdvisor och fick följande svar redan i måndags. 

Sedan fick vårt huvudkontor också svar. 

TripAdvisors svar på att de marknadsför attraktioner där djuren lider: 

”Bara för att en egendom, anläggning eller attraktion visas på TripAdvisor, betyder det inte att vi tycker att den är bra”

Vårt svar till TripAdvisor:

Så lätt kan TripAdvisor inte frånsäga sig ansvaret. TripAdvisor ger bland annat ’Certificate of Excellence’ till en rad anläggningar där vilda djur lider. Vi är säkra på att TripAdvisor kan hålla med oss om att en anläggning där vilda djur blir slagna och hålls fastkedjade inte förtjänar en utmärkelse.

Om TripAdvisor vill, kan de ändra hur dessa turistattraktioner marknadsförs på deras sajt.

TripAdvisors svar på att de säljer biljetter till anläggningar där djuren lider:

”… vi säljer inte biljetter till någon form av upplevelse med vilda djur som är förbjudet av regeringen i landet ifråga. I sista hand är det nationella regeringars och lokala myndigheters – och inte internetsajters – ansvar att säkra att verksamheter följer lagen i det land där de finns.”

Vårt svar till TripAdvisor:

Dessvärre är djurplågeri ofta lagligt och ibland till och med sanktionerat av regeringar. Men den goda nyheten är att det inte behöver hindra verksamheter och turister i att göra djurvänliga val. Över 100 researrangörer har redan slutat erbjuda elefantridning och –shower till sina kunder. Det har de gjort eftersom det är det ansvarsfulla sättet och för att deras kunder efterfrågar det. Det trots att elefantridning och –shower är lagliga.

TripAdvisor borde föregå med gott exempel vad gäller skydd av vilda djur.

TripAdvisors svar på var ansvaret ligger:

”Vi menar att förändringar ska komma från resenärerna själva.”

Vårt svar till TripAdvisor:

Vi håller med! Som världens ledande plattform för resenärer vill vi att TripAdvisor tar ställning och bidrar till att göra världen bättre för djur. De har gjort något liknande tidigare, när de uppmärksammade miljövänligt boende genom sitt GreenLeader-program.

Vi har föreslagit att TripAdvisor gör ett WildLifeLeader-program, där de kan ge utmärkelser till och belöna anläggningar där djuren har det bra. Anläggningar där man kan uppleva vilda djur i naturen eller i reservat, där de fritt kan följa sina naturliga instinkter. Vi hjälper dem gärna med att ta fram detta program!

Hjälp oss sätta press på TripAdvisor

Vilda djur som elefanter, tigrar, havssköldpaddor och lejon lider varenda dag på världens värsta turistattraktioner.

Du kan hjälpa dem: Sätt press på TripAdvisor – skriv under nu >>

Vi är säkra på att TripAdvisor kan hålla med oss om att en anläggning där vilda djur blir slagna och hålls fastkedjade inte förtjänar en utmärkelse.

Läs mer..