Elefant i reservatet Tree Tops Elephant Reserve

Nam Gaew: Misshandlad, utnyttjad och befriad

Blogg

Skrivet av

Redan som liten elefantunge blev Nam Gaew svårt misshandlad. Sedan utnyttjades hon hänsynslöst av skogsindustrin och turistbranschen i Thailand. Till slut, 51 år gammal, har hon nu med hjälp av World Animal Protection äntligen fått chansen att leva ett bra elefantliv i reservatet Tree Tops.

I Thailand är det tyvärr inte ovanligt att elefantungar tas från sina mammor och tränas för att lyda människors befallningar. Det grymma ödet drabbade också Nam Gaew. Vi vet inte exakt vad hon har utsatts för. Men de flesta elefanter får ungefär samma träning – och den är mycket brutal.

Skogsarbetare och riddjur

Under sina första år som arbetselefant användes Nam Gaew i skogsindustrin. Det är ett mycket tungt arbete, som innebär att elefanterna tvingas släpa och dra tunga trädstammar. 

Nam Gaew har en skade efter sin tid i en elefantridningslejr. Hver dag plejer hendes mahout såret.

Efter många år i skogen omskolades Nam Gaew för att användas av turistnäringen. I över 15 år var hon riddjur åt turister. Ett slitsamt arbete i den thailändska hettan, utan möjlighet att söka skydd för den brännande solen.

Under tiden som riddjur fick hon ett djupt, inflammerat såt på benet efter hårda slag med järnkroken. Inget gjordes för att läka det, men tvingades trots skadan att fortsätta att bära turister på sin rygg.

Tree Tops

För många elefanter fortsätter misshandeln och det hårda arbetet till den dag de dör. Men Nam Gaew slapp det grymma ödet. Hon har efter decennier av lidande fått ett nytt liv i frihet i det djurvänliga reservatet Tree Tops i Phuket.

Här finns tio elefanter, som är från 10 till 70 år. Tree Tops har specialiserat sig på att hjälpa elefanter, som precis som Nam Gaew har utnyttjats i skogsindustrin och turistnäringen. Besökare erbjuds djurvänlig elefantturism, så att de på ett respektfullt sätt ska kunna uppleva och få kunskap om elefanter.

Nam Gaew har en skade efter sin tid i en elefantridningslejr. Hver dag plejer hendes mahout såret.

Nu slipper Nam Gaew allt hårt arbete och grymma bestraffningar. I den nya, omhändertagande livsmiljön smörjs hennes bensår in med en läkande salva och det börjar se bättre ut. Hon har adopterat reservatets yngsta elefant, den tio år gamla Fah Sai. De har fått en mycket nära relation, som om de var mor och dotter. Nam Gaew ger henne all den moderliga omsorg hon själv blev berövad som liten.

Covid-19-pandemin tvingade reservatet att stänga. Utan intäkter från besökare, var det svårt att få råd med mat och andra utgifter. Därför bidrog World Animal Protection med extra stöd för att hjälpa Tree Tops, och flera andra elefantreservat, ur krisen. Även om pandemin fortfarande kastar sin mörka skugga över turistindustrin, har stödet gjort att Nam Gaew, Fah Sai och de andra elefanterna har kunnat fortsätta sina trygga liv i reservatet som tidigare.