Myrslok får hjälp

Räddade myrsloksungarna Cecília och Darlan utsläppta i frihet

Blogg

Skrivet av

Jättemyrslokarna Cecília och Darlan räddades från skogsbränderna i Brasilien sommaren 2021. Efter en framgångsrik rehabilitering har de nu kunnat släppas ut i naturen igen. Stort tack till alla er som genom ert livsviktiga stöd gör sådana här räddningsinsatser möjliga!

World Animal Protection samarbetar med Institute Tamanduá i Brasilien för att rädda och rehabilitera jättemyrslokar som blivit föräldralösa i de omfattande skogsbränderna i Pantanal-regionen.

Bränder har i stor utsträckning blivit en metod att skövla skogsområden i Brasilien så att de kan användas av livsmedelsindustrin. Särskilt för att odla sojabönor som sedan blir djurfoder. Bränderna och skogsskövlingen leder till allvarliga konsekvenser för vilda djur i de brandhärjade områdena. Förutom att djuren riskerar att skadas och dödas av elden och röken, kan de drabbas av svält och förlora sina naturliga livsområden när bränderna dragit fram.

cecilia receiving medical care

Myrsloksungen Darlan var alldeles ensam när han räddades. Förmodligen tappade han kontakten med sin mamma när de flydde från en skogsbrand i närheten. Cecília hittades tillsammans med sin mamma, som var död efter att ha blivit överkörd. Utan vår hjälp skulle de här ungarna haft mycket svårt att överleva i naturen.

Frisläppandet

Innan de släpptes fria efter vår vård och omsorg satte vi västar med radiosändare på Cecília och Darlan, så att veterinärer och biologer ska kunna övervaka och hjälpa dem om det behövs. Övervakningsteamet använde en passiv metod för frisläppandet, som innebar att grinden till inhägnaden öppnades och att Cecília och Darlan sedan själva fick bestämma när de ville gå ut i friheten.

Intressant nog reagerade de på ett sätt som förvånade personalen, utifrån hur de uppträtt under rehabiliteringen. Då var Cecília nyfiken på att utforska sin omgivning, medan Darlan var mer tillbakadragen och misstänksam.

Cecília com um rádio-colar, em seus primeiros momentos em vida livre

Men när grinden mot friheten öppnade sig var det Darlan som först försvann in i den täta vegetationen och visade upp en nyfiken sida som ingen i övervakningsteamet hade förväntat sig. Nu verkade i stället Cecília mer tveksam och gick till och med tillbaka till inhägnaden igen, innan hon också gav sig iväg.

Nästa dag kontrollerade teamet hur de bägge mådde efter sin första tid utanför inhägnaden. Eftersom det var dagtid och jättemyrkottarna är nattdjur, så sov bägge när de hittades. Darlan var då mindre än en kilometer från inhägnaden och Cecília hade tagit sig tre kilometer bort. Både verkade trivas och må bra och bedömningen är att de nu har goda förutsättningar att klara sig själva i frihet.

Myrslok tas hand om

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande i Sverige och andra länder och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna. Med klimathotet från djurindustrins utsläpp och allvarlig smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld.

Läs mer..