Kinas folk redo att avskaffa björngallan

Kinas folk redo att avskaffa björngallan

Nyheter

Överväldigande stöd i Kina för att avskaffa gallindustrin: över 97% anser att behandlingen av björnar på gallfarmer är mycket grym.

Utnyttjandet av björnar i fångenskap för deras galla är ett av de värsta exemplen på djurplågeri i hela världen i dag. I Kina lider tiotusentals björnar under i en brutal och helt onödig industri. Det finns inget skonsamt sätt att utvinna galla från en levande björn, så dessa vilda djur kommer att lida fruktansvärt både fysiskt och psykiskt i hela sitt liv.

Ökande stöd för djurvänliga alternativ

En ny undersökning beställd av World Animal Protection och organisationen AITA Foundation for Animal Protection Beijing*, avslöjar att:

  • Nästan 84 % av Kinas befolkning hoppas på ett förbud mot gallindustrin
  • Över 90 % är beredda att på något sätt engagera sig för att skydda björnar bättre
  • Över 90 % av de som besvarade enkäten, som tidigare använt eller köpt björngalla, svarade att de aldrig mer skulle göra det och mindre än 3 % tror att produkten är oersättlig.

Resultaten visar på en nedåtgående trend i konsumtionen av björngalla och ett ökande stöd för redan tillgängliga och djurvänliga alternativ, syntetiska eller utvunna ur örter.

1013586_0

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, säger:

- Dessa resultat bekräftar vad vi har vetat i flera år: Gallindustrin har ingen plats i det moderna Kina. Landet har helt klart flest gallfarmer i hela Asien men de tillkom först på 1980-talet. De är ingen del i Kinas traditioner och borde inte finnas kvar i landets framtid heller. Industrin innebär också ett allvarligt hot mot den vilda björnpopulationen. Eftersom det finns djurvänliga alternativ till björngallan är det ännu mer oacceptabelt att ha kvar gallindustrin.

Redan stora framsteg i Sydkorea och Vietnam

Han fortsätter:

- Det är inte längre en fråga om ifall farmerna ska försvinna. Det är en fråga om när. Kinas regering har redan tagit viktiga åtgärder för en översyn av gallindustrin. Nu är det dags att planera utfasningen.

Vi har arbetat med att skydda björnar i över 20 år. I Sydkorea och Vietnam har stora framsteg redan gjorts. Över 90 % av Sydkoreas björnar i fångenskap har steriliserats och antalet björnar i fångenskap i Vietnam fortsätter att minska.

Läs mer om vårt arbete för att skydda björnarna i gallfabriker

*Undersökningen genomfördes av Horizon Key under mars 2016. 1800 personer intervjuades i 10 kinesiska städer