Sänkt skyddsstatus öppnar upp för ökad vargjakt i EU
Nyheter
World Animal Protection och vår samarbetsorganisation Eurogroup for Animals beklagar att Bernkonventionens stående kommitté nu beslutat att sänka vargens skyddsstatus. Det kan öppna upp för ökad vargjakt i EU –trots att forskning visar på stora utmaningar för europeiska vargar.
Under hösten röstade EU:s medlemsstater igenom ett förslag att försvaga vargens skyddsstatus i Bernkonventionen. Nu har förslaget gått igenom även i Bernkonventionens ständiga kommitté.
Sandra Jönsson, sakkunnig om vilda djur i svenska World Animal Protection, säger:
”Det här är ett djupt beklagligt beslut som kan bli ett allvarligt hot mot Sveriges och Europas vargar om det tas in i EU:s regelverk. Ökad jakt riskerar att förvärra motsättningar mellan olika intressegrupper i samhället och skapa stor skada för vargarna både socialt och när det gäller deras chanser att överleva på både kort och lång sikt. Vi vill i stället se ett större fokus på samexistens och bevarande av biologisk mångfald – så att vargens och andra rovdjurs existensrätt tryggas samtidigt som tamdjur har ett effektivt skydd mot rovdjursangrepp”.
Viktigt med diskussion
Bernkonventionen är en naturvårdskonvention som omfattar delar av Afrika och Europa. Syftet med konventionen är att bevara vilda djur och växter och skydda utrotningshotade arter. Det beslut som Bernkonventionens ständiga kommitté nu har röstat igenom innebär att vargens skyddsstatus sänks från ”strikt skyddad” till ”skyddad”.
Sandra Jönsson säger:
”Att skyddet för vargen försvagas – trots tydliga vetenskapliga belägg för att vargpopulationerna i Europa förvisso har utvecklats i rätt riktning men är långt ifrån tryggade – är illa nog i sig. Men en sådan här plötslig omsvängning riskerar också att bli starten för ett försämrat juridiskt skydd även för andra djurarter. Vem kan förutspå effekten av det som nu satts i rullning? Står kanske exempelvis björnar och lodjur på tur? I detta läge är det viktigt att stanna upp och ha en grundläggande diskussion om hur vi skyddar arter och främjar samexistens istället för att förhastat försvaga vissa arters viktiga skydd, och låter Bernkonventionen och EU:s art och habitatdirektiv fungera som det bevarandeskydd för biologisk mångfald som de är tänkta att vara. För att få en tillvaro som är hållbar och fungerande för alla – även för olika djurarter”.
▶ Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
World Animal Protection är en världsomfattande djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har kontor från Kina till USA och har funnits i Sverige sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection.
Var med och skapa en djurvänligare värld!