A goat walks through an arid landscape in Kajiado County Kenya

Värsta torkan i mannaminne i Kajiado – vi hjälper djuren

Nyheter

Den svåra torkan på Afrikas horn har lämnat ödesdigra spår i form av lidande människor och djur. I regionen Kajiado, ett av Kenyas mest utsatta områden, är läget akut.

Hundratals djur har dött av bristen på mat och vatten. Flodbäddarna som en gång flödade av vatten är uttorkade och lämnat kvar dammiga landytor. Den brännande solen tar livet av allt som växer. Ett fåtal getter och får betar av det torra gräs som visade sig efter ett fåtal skurar för ett par veckor sedan. Men gräset håller redan på att torka och kommer att vara borta nästa vecka. Herdarna förutspår att torkan kommer att hålla i sig under överskådlig framtid. 

img_5256_garcie_sepe

Många lever på boskapsskötsel

I Masai lever främst herdar. Deras boskap är deras enda inkomstkälla. De är beroende av dem för mat – mjölk, ägg och kött. De säljer dem för att ha råd med skolavgifter och andra basförnödenheter. Som ett lokalt ordspråk säger, “En Masai är lika mycket värd som sina kor.”

Mannen är symbolen för trygghet i sitt hem. Han skyddar mot vilda djur och andra inkräktare men i samhället Mbirikani i sydöstra Kajiado har männen flytt. De tog sina kvarvarande kor till nationalparken Chyulu Hills, åtta kilometer bort. Där är den enda kvarvarande gräsväxten i området.

Kvinnorna lämnas kvar för att ta hand om barnen och mindre djur som getter, får och kycklingar. De är otrygga och sårbara. Torkan har fått vilda djur att söka sig bort från nationalparkerna. Lejon, leoparder och hyenor strövar in i människors boendeområden i jakten på mat och vatten.

img_5210_maria_saba

Även rovdjuren desperata på föda

Maria Saba är 65 år gammal. Hon har tio barn och fem barnbarn. Sju av hennes barn är vuxna och har blivit herdar precis som hon. Maria äger tre kor, fyra getter och ett får. Nyligen, mitt i natten, kom en flock lejon och attackerade hennes djur. Maria kämpade emot men det var för sent, lejonen hann döda hennes kor och flera getter.

“Det här är den värsta torkan jag har sett under hela mitt liv,” säger Maria. ”När lejonen kom för att ta våra djur insåg jag att allt bara kommer att bli värre för oss alla.  Vi har alltid samexisterat med vilda djur men nu har de varken mat eller vatten.”

Rovdjuren kommer under natten och tar deras boskap. Med dem försvinner familjens hela ekonomiska trygghet – och deras mat. När folk skyddar sina djur sätter de ibland livet på spel. Med männen borta blir det kvinnorna som får ta hand om och skydda sina djur.  

Medan stora rovdjur är ett dramatiskt och dagligt hot är den utdragna torkan ett värre och långsiktigt hot, djuren och deras ägare kämpar för att hitta mat och vatten för att kunna överleva. 

img_5157_villagers_take_fodder

Vi hjälper djuren

Vi ger mat och mineraler åt sammanlagt 79 000 djur i Kajiado.

”Jag är tacksam över att World Animal Protection ger oss foder och mineraler till våra djur. Jag är trygg med att mina djur har mat under de närmaste 30 dagarna”, säger Maria.

Tack vare gåvor kan vi finnas på plats och hjälpa djuren vid naturkatastrofer som denna. Vill du också hjälpa till? Stöd vårt katastrofhjälpsarbete - ge en gåva idag >>

Du kan också SMS:a Animal 150 (för en gåva på 150kr) eller Animal 400 (en gåva på 400kr). Eller Swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande. 

“Det här är den värsta torkan jag har sett under hela mitt liv, säger Maria Saba, herde

Läs mer..