En lejoninna vaktar över sina ungar

Efter Cecil: FN agerar mot illegal handel med vilda djur

Nyheter

Vi applåderar FN:s resolution om att utöka de internationella insatserna mot den illegala handeln med vilda djur.

Med resolutionen har FN:s generalförsamling uppmanat länderna att stärka sin nationella lagstiftning för att förhindra och undersöka brott mot vilda djur och åtala brottslingarna. Den kommer i kölvattnet av lejonet Cecils död i Zimbabwe och den växande medvetenheten om grymheten i den illegala handeln med vilda djur.

Cecils död blev världsnyhet

Det var en amerikansk tandläkare som betalade 50 000 dollar för att skjuta lejonet Cecil i Zimbabwe i juli. Cecil, som var 13 år gammal, var en stor turistattraktion i Sydafrikas berömda nationalpark Hwange. Förutom att ses som en nationalsymbol studerades Cecil av forskare på Oxford.

Handeln med vilda djur är lönsam, med exempelvis lejon som tas från sina mödrar när de bara är några veckor gamla. De hålls i små inhägnader utan skydd från solen. De får dålig mat och misshandlas tills de blir tillräckligt undergivna för att låta sig fotograferas eller promenera med turister. Sedan säljs de ofta vidare till andra anläggningar för att ofta sluta som villebråd i inhägnad jakt.

Frågan tas på allvar

FN-resolutionen är ett framsteg på högsta nivå som visar att världens ledare tar frågan på allvar. Länderna har nu gått med på att bekämpa handeln och att skydda djuren måste bli del av en global ansträngning som är sammanlänkad med att stoppa fattigdom, livsmedelssäkerhet och hållbar utveckling.

Kate Nustedt, vår internationella kampanjchef för vilda djur, har sagt:

“Det är upplyftande att se denna resolution som bekräftar världens engagemang för djuren som lider i den illegala handeln.

Dock vet vi att i många fall där djuren utnyttjas för underhållning, som medicin, lyxprodukter eller exotiska husdjur fortfarande är lagligt och strider mot djurens grundläggande behov.  Det finns inget rättfärdigande för att behandla våra vilda djur på sådana sätt. Vilda djur hör hemma i naturenoch ska inte utnyttjas för underhållning eller som varor.”

Laglig handel med vilda djur

Uppfödning, uthyrning och försäljning av lejon och andra vilda djur är en del av den lagliga handeln med vilda djur. Handeln stödjer aktiviteter som att klappa lejonungar, inhägnad jakt, elefant ridning och att använda tigrar för att ta selfies.

Vilda djur lider under varje del av denna hantering och hålls ofta fångna under förhållanden som gör det omöjligt för dem att bete sig naturligt.

Vad du kan göra

Tillsammans kan vi skydda världens djur och låta dem vara kvar I det vilda där de hör hemma. Läs mer om vårt arbete för vilda djur i underhållning

Detta framsteg på högsta nivå visar att världens ledare tar frågan på allvar.

Läs mer..