Nike kangaroo protest

Framgångarna fortsätter: Nike stoppar känguruläder

Nyheter

Allt fler storföretag väljer glädjande nog bort känguruläder. Senast i raden är sportgiganten Nike – bara någon vecka efter branschkollegan Puma. Bägge ska nu i stället använda syntetiska material i sina fotbollsskor.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

 ”Utvecklingen att fler företag väljer bort känguruläder är helt i linje med vårt och andra djurvälfärdsorganisationers arbete. Vårt budskap att inte stödja den brutala jakten på kängurur tycks verkligen gå fram och få resultat. För drygt ett år sedan tog två stora nederländska företag, skridsko­tillverkaren Viking och e-handelsjätten Bol.com, avstånd från känguruläder och nu har Puma och Nike följt deras exempel. Vi hoppas att fler företag snart blir kängurufria”.

1,6 miljoner

Varje år jagas cirka 1,6 miljoner vilda kängurur i Australien för sitt kött och skinn. Det gör jakten till det största kommersiella dödandet av däggdjur i hela världen. Den här grymma masslakten leder till mycket stress och lidande. Upp till 40 procent av alla skott jägarna skjuter är inte direkt dödliga. Följden kan bli en mycket smärtsam död – eller att känguruerna lyckas fly från jägarna med allvarliga och plågsamma skador för livet.

Det är heller inte ovanligt att ungar sitter i mammans pung när hon skjuts ihjäl. Ungarna kan då också dödas eller lämnas ensamma med små chanser att överleva.

Hjälp djuren

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande i Sverige och andra länder och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna. Med klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser och allvarlig smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Tillsammans skapar vi en djurvänligare och hållbarare värld.

Hjälp djuren

Vårt budskap att inte stödja den brutala jakten på kängurur tycks verkligen gå fram och få resultat.

Läs mer..