Vaccinationsteamen når ut till landsbygden i Bangladesh

Vaccinationsteamen når ut till landsbygden i Bangladesh

Nyheter

Mintu och de andra hundarna på en avsides belägen ö i Bangladesh är nu skyddade mot rabies. Vi har snart vaccinerat 100 000 hundar i Bangladesh för att skydda dem mot massavlivningar. I Bangladesh har vi sedan 2011 vaccinerat över 97 000 hundar mot rabies.

Det skyddar inte bara hundarna mot den dödliga sjukdomen utan också mot att massavlivas i ett försök att stoppa spridningen av rabies till människor. Några områden i landet är dock svårare att nå ut till än andra. Vaccinationsteamet var efterlängtat.

Vaccinationsprojektets främsta veterinär, dr. Dananjaya Karunaratna – eller dr. Dana, som han kallas – stod nyligen i spetsen för ett team, som tog sig till den lilla, avsides belägna ön Harudanga Kanchipara. ”Det var en riktigt fin upplevelse att möta invånarna i den lilla staden”, berättar dr. Dana. ”De hade väntat på oss och glatt sig åt att vi skulle komma. Alla hundarna på ön ägs av familjer, vilket är en stor kontrast mot fastlandet, där det finns många hemlösa hundar. Alla hundarna var tillmötesgående och man tar uppenbarligen väl hand om dem.”

Mintu: Vakthund och älskad familjemedlem

Det var första gången någonsin som öns hundar blev vaccinerade. Hosneryare Begum, som har en liten gård där hon bor med sina fem barn, visar stolt upp sin hund Mintu för dr. Hana. ”Mintu sover i köket, och på dagen är det hans jobb att skydda våra bufflar mot vilda djur. Alla i familjen älskar honom och det gör våra grannar också. Jag badar honom en gång i veckan och han får ris och fisk att äta, precis som oss”, berättar Hosneryare.

incontext-bangladesh-150615

Hunden Mintu, som vårt team vaccinerade nyligen. Den röda färgen är inte giftig, den visar bara att Mintu är vaccinerad.

Så undviker man rabies

När dr Hana och hans team hade vaccinerat hundarna förklarade de för byborna vad de ska göra för att undvika att smittas av rabies. ”Nu vet byborna hur viktigt det är att rensa såret grundligt och söka läkarhjälp om de blir bitna av en hund. I små samhällen som detta har invånarna oftast inte stor kunskap om sjukdomen. De vet inte att det finns ett samband mellan hundbett och rabies - många tror att magi kan bota nästan alla sjukdomar.” ”Tack för att ni skyddar våra hundar”, var Hosneryares avskedshälsning till vaccinationsteamet, när de lämnade ön.

Massavlivningar ska stoppas helt

Vårt arbete med att vaccinera Bangladeshs hundar sker i samarbete med landets regering. Vårt mål är att få helt få stopp för massavlivningar av hundar i Bangladesh innan Internationella rabiesdagen den 28 september 2016.

Läs mer om vårt arbete för att skydda hundar över hela världen >>

Vårt mål är att få helt få stopp för massavlivningar av hundar i Bangladesh innan Internationella rabiesdagen 28 september 2016.