Starkt stöd i EU för att fiskar ska få bättre skydd
Nyheter
En ny opinionsundersökning i Sverige och åtta andra EU-länder visar att 91 procent av de tillfrågade anser att djurskyddet för fiskar bör förbättras. Undersökningen är gjord på uppdrag av vår samarbetsorganisation i EU Eurogroup for Animals och Compassion in World Farming.
Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger:
”Undersökningen sätter fingret på en öm punkt för EU. Djurskyddet för fiskar som föds upp i livsmedelsindustrin är mycket outvecklat – och det är uppenbart att många vill se en skärpning av reglerna. Det här är helt i linje med forskningen, som visar att fiskar i livsmedelsindustrin kan utsättas för mycket lidande. Jag hoppas verkligen att EU:s beslutsfattare lyssnar på den starka folkliga opinionen och förbättrar fiskarnas situation”.
Analysföretaget Sapience har ställt frågor om fiskar i livsmedelsindustrin till över 9 000 personer i nio EU-länder: Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland.
Stora brister
Fiskeindustrin är en väldigt stor del av livsmedelssektorn i EU. Upp till en miljard fiskar föds upp varje år. Reglerna för verksamheten är i dag mycket begränsade och det finns stora brister när det gäller djurskyddet i uppfödningsanläggningarna.
Den storskaliga uppfödningen där många fiskar trängs ihop leder ofta till stress, fysiska skador och att sjukdomar lätt sprids bland fiskarna. Slakten är också ofta plågsam. Många fiskar utsätts för en långsam kvävningsdöd och en del skärs till och med upp medan de fortfarande lever.
I undersökningen anser 86 procent att EU-stöd bara ska delas ut till uppfödningsanläggningar med ett starkt djurskydd. Dessutom tycker 70 procent av de tillfrågade att det borde vara förbjudet att avliva fiskar som inte först blivit bedövade.
▶ Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld
World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har 12 kontor runt om i världen, från Kina till USA. I Sverige har vi funnits sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.
Vi är mycket tacksamma för din hjälp.