Elefanter hører til i naturen - ikke i turismebranchen

Lotus Travel och Albatros blir djurvänliga researrangörer

Nyheter

Albatros och Lotus Travel, som båda finns på den skandinaviska marknaden, har i början av hösten (Albatros sedan den 1 oktober) bestämt att deras utbud varken ska innehålla elefantridning eller någon annan form av underhållning där vilda djur ingår.

Efter dialog med World Animal Protection slutar de nordiska researrangörerna Lotus Travels och Albatros att erbjuda sina gäster utflykter eller arrangemang där vilda djur utnyttjas som turistunderhållning.

 World Animal Protection har i ett par år satt fokus på det djurplågeri som många vilda djur utsätts för runt om i världen när de används som underhållning på olika turistorter. Det fick under 2013 ett stort antal holländska researrangörer att sluta erbjuda elefantridning på sina resor. Kort tid därefter fattade australiska Intrepid och STA Travel i USA liknande beslut.

Totalstopp för vilda djur som underhållning

"Vi har för länge sedan tagit beslutet att inte inkludera djurparker i våra resor. Men nu när vi fått mer kunskap om exempelvis elefantridning och vad djuren faktiskt utsätts för, känns det helt naturligt att ta bort det från våra resor samt ta ytterligare ett steg och införa en djurskyddspolicy", säger Linda Svensson, som är driftschef på Lotus.

Cæcilie Willumsgaard, CSR-ansvarig på Albatros Travel säger:

"Albatros Travel vill att vilda djur ska upplevas i naturen. Det är i det närmaste omöjligt att ha dem i fångenskap under drägliga förhållanden. Det är vårt ansvar som researrangör att säkra djurvälfärden – för elefanter såväl som andra djur. Vi vill sätta tryck på hela turistindustrin att ta avstånd från att tvinga djur till onaturligt beteende som shower och ridning."

Tar ställning för djuren

"Vi är väldigt glada över dessa viktiga ställningstaganden från Lotus Travel och Albatros. De är föregångare för ett etiskt och djurvänligt resande; två tydliga exempel på att resebranschen börjar ta ansvar och visar att de inte vill bidra till att vilda djur tas från det vilda för att utnyttjas i underhållningssyfte. De underlättar också för alla de resenärer som vill resa etiskt med även djuren i åtanke", säger Elisabeth Tjärnström på World Animal Protection Sverige.

Läs mer om vårt arbete för djurvänlig turism >>

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Albatros Travel vill att vilda djur ska upplevas i naturen. Det är i det närmaste omöjligt att ha dem i fångenskap under drägliga förhållanden.

Läs mer..