25 års kamp för björnarna

Framgångsrikt arbete för utnyttjade björnar

Nyheter

Under 30 år har vi gjort mycket för att skydda björnar från lidande. Det här arbetet hade inte varit möjligt utan våra samarbetspartner och generösa supportrar, som gör oss till en stark kraft för en djurvänligare värld.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Vårt arbete för björnarna har verkligen gett resultat. På 1990-talet skapade vi opinion mot att björnar plågades i björnhets och tvingades dansa som underhållning. Under de senaste 20 åren har vi drivit på utvecklingen så att gallindustrins burar nu tömts på tusentals björnar – och de djurvänliga björnreservat vi stödjer är viktiga tillflyktsorter för björnar som haft det tufft.”

Det var 1992 som vi startade Libearty-kampanjen, efter att vi avslöjat ett omfattande lidande bland björnar. Kampanjen blev startskottet för ett mycket framgångsrikt arbete.

Vi har bidragit till att många utnyttjade björnar befriats från kedjor, rep och burar och fått chansen att få utlopp för sina naturliga beteenden i skyddade, djurvänliga reservat. Med våra samarbetspartner har vi stött skapandet av björnreservat i Grekland, Turkiet, Ungern, Thailand, Pakistan, Indien och Rumänien.

Björn i fångenskap

Grym underhållning

Vi satte fingret på det hänsynslösa utnyttjandet av björnar som tvingades dansa som underhållning för människor i Turkiet och Grekland och drev på utvecklingen mot ett förbud.

I mitten av 1990-talet avslöjade vi också den extremt brutala björnhetsen, när björnar anfalls av kamptränade hundar. Tillsammans med vår samarbetspartner Bioresource Research Centre, uppmanade vi regeringen i Pakistan att stoppa grymheterna.

Vi hjälpte björnägare att hitta alternativa inkomstkällor så att de inte skulle vara ekonomiskt beroende av björnhets och startade det pakistanska björnreservatet Balkasar. Det här grymma djurutnyttjandet trängdes systematiskt tillbaka och vi kunde 2019 konstatera att björnhetsen då verkade ha upphört helt.

Gallindustrin

I gallindustrin i Ostasien har björnar länge utsatts för stort lidande, när deras galla används i traditionell medicin. Björnarna kan hållas i trånga burar och bli tappade på sin galla under mycket plågsamma förhållanden.

I Vietnam har vi tillsammans med Education for Nature Vietnam arbetat för att få regeringen att avveckla gallindustrin. Vi bidrog vi till ett förbud mot gallfabrikerna 2005. Då fanns omkring 4 300 björnar i burar och nu har antalet minskat med omkring 4 000.

Björn i fångenskap

I Sydkorea har vi samarbetat med Green Korea United under 20 år. Ett avgörande genombrott kom i år, när regeringen och björnägarna ställde sig bakom en avveckling av gallindustrin senast 2026.

I Kina fortsätter vi att arbeta med olika aktörer inom traditionell medicin. Här märker vi en hoppfull utveckling mot att allt fler företag börjar intressera sig för växtbaserade alternativ, så att efterfrågan på björngalla kan minska.

Var med och hjälp djuren

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld. Ditt stöd är viktigt för att World Animal Protection ska kunna hjälpa djuren.

Hjälp djuren

Vi har bidragit till att många utnyttjade björnar befriats från kedjor, rep och burar och fått chansen att få utlopp för sina naturliga beteenden.

Läs mer..