Baloo

178 000 vill att Rumänien befriar björnen Baloo

Nyheter

World Animal Protection uppmanar den rumänska regeringen att hjälpa björnen Baloo. Han hålls sen 23 år instängd i en bur i skidorten Straja. Vi har nu träffat en representant för regeringen och överlämnat en namnlista undertecknad av över 178 000 personer som vill att Baloo ska befrias.

Det var i somras vi startade namninsamlingen för den rumänska björnen Baloo, på initiativ av vårt team i Nederländerna. Och på bara ett halvår har 178 000 personer skrivit på för att Baloo ska slippa leva i fångenskap. 

Overhandiging handtekeningen beer Baloo

Nu har vi träffat den rumänska statssekreteraren för biologisk mångfald Dan Stefan Chiru i Bukarest. När vi överlämnade namnlistan höll han med om att Baloo lever under olämpliga förhållanden och öppnade upp för att den rumänska regeringen kan medverka till att Baloo friges. 

Statssekreteraren bjöd in oss till ett samarbete för att se över de juridiska förutsättningarna för att rumänska myndigheter ska kunna beslagta Baloo, så att han kan få komma till det rumänska björnreservatet Libearty som vi föreslagit.

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är fantastiskt att vårt arbete för att hjälpa Baloo har fått så stort stöd! Jag hoppas att den här starka opinionen kommer att få rumänska regeringen att agera så att han snart får komma ut ur sin bur. I björnreservatet Libearty som vi stödjer, skulle Baloo kunna få leva ett värdigt björnliv i en livsmiljö som är naturlig för honom och få den omvårdnad han behöver av personalen där”.

Olaglig och grym fångenskap

Sedan 2005 är det förbjudet för privatpersoner i Rumänien att ha björnar. Men Baloos ägare vägrar ändå att släppa honom fri och de juridiska turerna har varit komplicerade. Det är därför vi nu vänder oss till den rumänska regeringen för att se till att lagen följs och att Baloo ska kunna få ett nytt djurvänligt liv i Libearty.

baloo trapped in a cage in Romania

Baloo var bara en liten björnunge när han 2000 hamnade i fångenskap. Vårt nederländska team besökte honom nyligen i turistorten Straja och kunde då konstatera att han lever under fruktansvärda förhållanden och utnyttjas hänsynslöst för underhållning. 

Han hålls instängd utan möjlighet att kunna bete sig naturligt i en liten trång bur bredvid en skidlift. Kosthållningen är mycket dålig och han kan matas med cornflakes och får läsk och alkohol att dricka. Den trånga buren gör att han inte kan söka skydd för att få vara i fred och det har exempelvis hänt att barn har plågat honom genom att peta på honom med pinnar genom burgallret. 

 

Var med och stoppa djurens lidande!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

 

 


 

I björnreservatet Libearty som vi stödjer skulle Baloo kunna få leva ett värdigt björnliv i en livsmiljö som är naturlig för honom och få den omvårdnad han behöver av personalen där.

Läs mer..