dolphins swimming in the ocean

Nytt havsreservat för valar och delfiner i Sydafrika

Nyheter

Nu har valar och delfiner fått ännu ett skyddat havsreservat med status som World Heritage Site: Plettenberg Bay i Sydafrika.

Delfiner i Plettenberg Bay, der har fået status som Whale Heritage Site - et hvalvenligt område. Foto: Gwen Penry

Whale Heritage Site är en utmärkelse som sedan 2019 delas ut av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stödjer arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen.

Förutom Plettenberg Bay har två andra havsreservat i Sydafrika fått status som Whale Heritage Site: Algoa Bay och Bluff. Utanför Sydafrika finns ytterligare fyra reservat med samma status:  Dana Point i USA, Azorerna i Portugal, Tenerife-La Gomera Marine Area i Spanien och Hervey Bay i Australien.

Djurvänliga resmål

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja platser som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där man kan uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö.

Plettenberg Bay i Sydafrika har fået status som Whale Heritage Site - et hvalvenligt område. Foto: Glenn Murray

I det nya havsreservatet Plettenberg Bay kan turister träffa på en stor artrikedom av havslevande djur, bland andra knölvalar, sydkapare, Brydes fenvalar, späckhuggare och flasknosdelfiner.

Brett åtagande

För att kvalificera sig för utmärkelsen Whale Heritage Site måste kandidaterna uppfylla en rad kriterier. Det handlar om förmågan att skydda valar och delfiner genom att skapa ansvarsfulla och långsiktiga relationer till djuren. För att en ort ska uppfylla statusen som Whale Heritage Site krävs ett brett åtagande:

•    Att visa respekt för valar och delfiner genom att titta på dem på avstånd
•    Att uppmuntra en respektfull samexistens mellan människor, valar och delfiner
•    Att bedriva forskning och utbildning
•    Att verka för miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Hjälp djuren

World Animal Protection stödjer arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen.

Läs mer..