Een Maltees werkpaard trekt koets.

Hjälp Maltas törstiga hästar att få vatten

Nyheter

Under Maltas stekande sol drar hästar runt turister i droskor. Hästarna är törstiga – men det finns inget vatten till dem. Under sex år har myndigheterna lovat att göra något men i dag är situationen mer kritisk än någonsin.

Många turister på Malta åker i hästdroska när de besöker stans historiska huvudstad Valetta. För turisterna är turen idyllisk – men inte för hästarna. De är törstiga och uttorkade eftersom det i hela Valletta bara finns en enda vattenkran där de kan dricka.

”Vi har under flera år bett myndigheterna om att ordna fler vattenposter så att våra törstiga hästar kan får något att dricka. Hästarna är vårt levebröd och vi tycker mycket om dem och vill att de ska vara friska och må bra”, berättar Christian Caruana, en av hästägarna.

Hästägarna ber om hjälp

Vi behöver din hjälp med att sätta press på myndigheterna: Hjälp Maltas hästar genom att skriva under vår namninsamling >>

Eftersom temperaturerna på Malta under sommaren kan krypa över 40 grader kontaktade de bekymrade hästägarna oss och bad om hjälp.  Vi var i kontakt med Maltas myndigheter redan under 2009 och bad dem se till att hästarna skulle få vatten och skugga. Det lovade de att göra – men trots att det kommit fler platser med skydd för solen där hästarna kan vila medan de väntar på turister är det i dag färre vattenkranar än för sex år sedan. 

Myndigheterna tar inget ansvar

Efter att våra veterinärer undersökte hästarna och bekräftade att de är mycket törstiga och behöver vatten tog vi kontakt med myndigheterna igen. Deras svar blev att det inte är deras ansvar att se till att hästarna får vatten. Hästägarna måste själva ta med sig stora vattendunkar och ha dem i beredskap åt hästarna. 

Men det är inte någon bra lösning. Under en hel dag kan en häst behöva upp till 45 liter vatten och till och med ännu mer om det är mycket varmt. Men den bör också kunna dricka lite under hela dagen. Om hästen i stället dricker en stor mängd vatten på en gång i slutet av arbetsdagen kan den få kolik.

Om det finns vattenposter på olika platser i staden kan hästägarna se till att deras djur får lite vila och en rejäl klunk vatten, medan turisterna kan sträcka på benen och ta bilder. 

Öppna kranarna och låt hästarna dricka

Det finns redan flera vattenposter i Valletta, som av en eller annan ledning inte är påslagna. Det finns också ett mycket stort, fungerande vattentråg som har förbindelse med stadens vattentorn. Tråget är från början avsett för arbetsdjur men i dag kan hästarna inte dricka vattnet eftersom man har tillsatt klor.

Vår uppmaning till myndigheterna är enkel: Öppna kranarna och låt hästarna dricka. Det kommer inte att kosta mycket – i vissa fall är det till och med gratis – att ansluta och återställa de vattenkranar som redan finns på plats runt om i staden. Samtidigt behövs också fler skuggiga platser där hästarna kan få vila från den gassande solen. 

Vi behöver din hjälp med att sätta press på myndigheterna: Hjälp Maltas hästar genom att skriva under vår namninsamling >>

Läs mer om hur vi hjälper hästar och andra arbetsdjur >>

Vår uppmaning till myndigheterna är enkel: Öppna kranarna och låt hästarna dricka.