Captive dolphin suffering

Tusentals valar, delfiner och andra havsdjur i fångenskap lider fortfarande 2019

Nyheter

Vår nya rapport om marina däggdjur, Case Against Marine Mammals in Captivity (CAMMIC) innehåller detaljer om och vetenskapliga bevis på varför man aldrig ska ha dessa intelligenta vilda djur i konstgjorda miljöer för att visa upp dem.

Detta avslöjas i rapporten

Rapporten är gjord i samarbete med the Animal Welfare Institute (AWI) och visar att:

  • Marina däggdjur (valar och delfiner) färdas runt 10 mil om dagen runt 50 km i timmen och kan dyka hundratals meter.
  • En studie från 2014 visar att en späckhuggare i fångenskap är orörlig 70 % av tiden. 
  • Marina däggdjur I fångenskap lider av många hälsoproblem, som extrem stress, neurotiskt beteende och abnorma aggressionsnivåer. 
  • Dödligheten hos späckhuggare i fångenskap har minskat över åren men är fortfarande högre än i naturen.
  • Antalet akvarierar i Kina har ökat från 39 under 2015 till 76 i början av 2019. 
  • Delfininhägnader i Asien och Karibien riskerar att drabbas av orkaner och tsunamier och skadar miljön, exempelvis korallrev och mangrove. 

Fångenskap är djurplågeri

Denna uppdatering av rapporten släpptes den 8 mars på ITB Berlin, en av världens största resemässor. Rapporten visar en sorglig bakom kulisserna-beskrivning av djurplågeriet på djurparker, akvarier och vattenparker. Hur marina däggdjur utnyttjas för att underhålla människor.

Att hålla marina däggdjur i fångenskap, vare sig de tas från det vilda eller avlas i fångenskap medför enormt lidande – såväl tillfångatagandet som transporten och en livstid i små inhägnader.

1023085

Delfin tvingas att underhålla en turist på Cuba

Ett liv I fångenskap är inget liv alls

Vår kampanjchef Nick Stewart säger:  

“Livet i fångenskap för marina däggdjur är så helt olikt livet i havet. Ett liv i fångenskap är helt enkelt inget liv alls. Turister och resebranschen är nyckelaktörer för att driva efterfrågan för dessa anläggningar och det är därför vi har valt att släppa rapporten vid en av världens största resemässor.” 

 Dr Naomi Rose, som är huvudförfattare till rapporten och AWI:s expert på marina däggdjur säger: 

“De kan helt enkelt inte må bra i fångenskap. Nästan alla marina däggdjur är rovdjur som behöver enormt utrymme och det bästa vi kan erbjuda dem är cementbassänger eller mindre havsinhägnader.” 

Samarbete med industrin 

Under resemässan i Berlin träffade vi flera reseföretag för att informera om lidandet för dessa djur och om vad branschen kan göra för att bli en del av lösningen på detta globala problem.  

Här kan du läsa den fullständiga rapporten (på engelska) 

Ladda ner sammanfattning av rapporten (på engelska) 

Marina däggdjur I fångenskap lider av många hälsoproblem, som extrem stress, neurotiskt beteende och abnorma aggressionsnivåer.

Läs mer..