Tio björnar kvar att rädda efter senaste insatsen

Tio björnar kvar att rädda efter senaste insatsen

Nyheter

Tre femåriga björnsyskon som växte upp i en överfull djurpark i Rumänien räddades tidigare i höst. Nu kan ni se den rörande filmen som visar när de får känna gräs och mossa under sina ramar för första gången.

I sitt förra hem bodde syskonen under usla förhållanden i en inhägnad skild från de andra björnarna på Timosoara Zoo. Med trångt om utrymme och inget att sysselsätta sig med fanns inget annat för dem att göra hela dagarna än att vanka av och an. I den bedrövliga miljön började de utveckla onormalt beteende, som att tugga på burgallret och krafsa i betonggolvet.

När djurparken där de tre björnsyskonen bodde tvingades anpassa sig efter EU-bestämmelser om hur mycket utrymme en björn behöver för att må bra, riskerade syskonen ett ännu värre öde. Om inte vi hade  tagit dem till vårt reservat hade de kunnat hamna hos mindre nogräknade ägare, som utnyttjar björnar som publikmagneter. De riskerade också avlivning, “lösningar” som dessvärre är vanliga för djur som inte längre ses som ”gulliga” och lönsamma. 

Plats i reservatet

Vår lokala samarbetsparter Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) erbjöd sig att ta hand om de tre björnarna, men passade samtidigt på att kräva att djurparken, som inte har plats att ta hand om de vuxna björnarna, inte heller ska skaffa björnungar. 

Tack vare stödet från våra givare kunde de tre björnsyskonen tas emot i vårt björnreservat i Zarnesti. På filmen ser du hur de tar in sitt nya hem efter en kort tid i avskildhet för att se till att de inte bar på några sjukdomar som kunde smittade de andra björnarna i reservatet. 

Väntar på sina namn

Nu har de, tillsammans med de 80 björnar som finns i reservatet sedan tidigare, 69 hektar med ekskog, ängar och flera vattenhål att ströva, leka och vila i. De har ännu inte blivit döpta  men så snart vi har sett lite mer om deras personligheter ska de få namn som en markering på sitt nya liv i det vackra reservatet. 

Se filmen av när två av syskonen tar sina första steg ut i friheten:

Det är underbart att se hur björnarna tar in sin nya miljö, som om de inte tror att det är sant. Nu önskar vi bara att vi kan ge de tiotal björnar i Rumänien som fortfarande lever under usla förhållande och stort lidande samma upplevelse. Stöd vårt arbete med en gåva >>

Läs mer om vårt arbete för björnar i Rumänien >>

Join us in protecting wild animals around the world

Läs mer..