Sydkorea tar avgörande steg för att stoppa björngalla

Sydkorea tar avgörande steg för att stoppa björngalla

Nyheter

Länder som håller björnar i fångenskap för att använda deras galla i traditionell medicin måste följa Sydkoreas goda exempel och stoppa aveln av björnar i gallindustrin.

Sydkorea har tagit ett avgörande steg för att få stopp på djurplågeriet i gallindustrin. Det regeringsfinansierade projektet för att sterilisera alla tillfångatagna björnar som används för sin galla har slutförts.

Steriliseringsprogrammet är resultatet av en 14-årig kampanj ledd av World Animal Protection och den nationella samarbetsorganisationen Green Korea United (GKU). Tillsammans med den sydkoreanska regeringen och björnägarna ska det hindra nya björnar från att komma in i gallindustrin. Björnarna som är där nu ska bli de sista. 

asiatic_black_bear_in_south_korea

En asiatisk svartbjörn i bur på en gallfarm i Sydkorea

Ändrad attityd för att skydda djur 

Många sydkoreaner har stöttat vårt arbete för bättre djurskydd för björnar.

En milstolpe nåddes med avtalet mellan Sydkoreas regering och björnägarnas intresseorganisation 2014, som erbjöd en frivillig utväg för björnägarna.

Det nyligen genomförda steriliseringsprogrammet har aktivt påverkat björnägarna att stoppa aveln av nya björnar till industrin.

‘En avgörande framgång för vilda djur’

Gilbert Sape, som är ansvarig för vår kampanj för att skydda björnar i gallindustrin, säger: "Det här är en avgörande framgång för vilda djur. Den skickar en tydlig signal att det är oacceptabelt för regeringar att fortsätta stödja industrier som tjänar pengar på lidande och utnyttjande av djur."

"Sydkoreas agerande visar vägen för andra länder i Asien, särskilt Kina. Det finns ingen ursäkt för att fortsätta denna industri, särskilt som det finns skonsamma alternativ lätt tillgängliga."

Visar vägen för andra 

I Asien är över 20 000 björnar tvingade att lida i fångenskap för sin gallblåsa och galla, som används i flera produkter, men framför allt som traditionell medicin. Kina är landet som både tillverkar och konsumerar mest galla. 

1013585

Vår nya rapport, Ending bear bile farming in South Korea, skapad i samarbete med GKU, visar en tydlig väg för hur andra regeringar kan arbeta för att stoppa gallindustrin.

I Sydkorea är det fulländade stabiliseringsprogrammet början till slutet för en industri som allt mer fördömts av sydkoreanerna själva.

Den sydkoreanska parlamentsledamoten Jeong-Mi Lee säger: "Att steriliseringsprogrammet nu är avslutat är en avgörande milstolpe för att stärka djurvälfärden i Sydkoreea. Det blir en katalysator för att lösa andra djurvälfärdsfrågor.”

Björnar i gallfabriker är en fråga som även engagerat många i Sverige.

"Det är kanske det värsta djurplågeri man kan föreställa sig. Att det fortfarande sker är en stor skam men nu ser vi att Sydkorea tar ett gigantiskt steg åt rätt håll för att få stopp på denna brutalitet. Det är vår stora förhoppning att fler länder följer efter," säger Roger Pettersson, World Animal Protection Sveriges generalsekreterare.

Vi kommer att fortsätta arbeta för förändring tills björnar slipper lida i fångenskap för sin galla och få vara kvar i det vilda, där de hör hemma.

Läs mer om vårt arbete för björnarna i gallindustrin >>

Det finns ingen ursäkt för att fortsätta denna industri, särskilt som det finns skonsamma alternativ lätt tillgängliga. - Gilbert Sape, ansvarig för vår kampanj för att skydda björnar i gallindustrin