chimpanzee in jungle

Skriv på för att förbättra eller avveckla svenska djurparker!

Nyheter

Dödsskjutningarna av schimpanser i Furuviksparken är bara en i raden av allvarliga händelser i svenska djurparker. I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar vi därför landsbygdsminister Peter Kullgren att ingripa. Var med och skriv på vår namnlista för en djurvänlig förändring!

Vi är många som blivit starkt berörda de senaste dagarna när vi bevittnat tragedin som utspelat sig i Furuviksparken i Gävle, där aphuset omringades av prickskyttar. Fyra schimpanser dödades, bland dem en treårig liten unge, och en skadades, i samband med att de blev beskjutna när de försökte rymma.

Dödsskjutningarna i Furuviksparken kan inte avfärdas som en olycklig, isolerad tillfällighet. Det finns ett alarmerande mönster av stora säkerhetsproblem i svenska djurparker under de senaste 15 åren.

Torsten furviksdjurpark

Foto: Furuvikens Djurpark

 

Rensa upp i djurparksbranschen

Under den här perioden har tre medarbetare dödats: av vargar i Kolmården 2012, en björn i Orsa Rovdjurspark 2017 och nu i år av en antilop i Ölands Djurpark. Under 2006 fick en djurvårdare allvarliga skador efter att ha blivit anfallen av en orangutang i Borås djurpark och en annan blev riven av en snöleopard i Nordens Ark. 2008 bet en tiger en medarbetare i huvudet i Junsele djurpark och en besökare skadades 2019 så svårt att han fick amputera en arm efter en krokodilattack på Skansen-Akvariet.

Ett flertal vilda djur har dessutom rymt från sina inhägnader i djurparker, exempelvis vargar i Skånes djurpark, geparder i Borås djurpark, lodjur i Lycksele djurpark, järvar i Nordens Ark och Lycksele djurpark – och bara i år vildsvin i Skånes djurpark, en kungskobra i Skansen-Akvariet och nu schimpanserna i Furuviksparken.

Så här kan det inte få fortsätta. Djurparkerna har som vi ser det bara två alternativ nu: att utvecklas eller avvecklas. World Animal Protection Sverige vill att regeringen och landsbygdsminister Peter Kullgren, som högst ansvarig för djurvälfärd i Sverige, omgående startar det här djurvänliga reformarbetet med att rensa upp i djurparksbranschen.

Att ha vilda djur i djurparker ska bara vara en nödlösning, för att skydda djur som av en eller annan anledning har svårt att klara sig i naturen. Det är hög tid att vi gör oss av med det vinstinriktade affärstänket, som fått husera fritt alldeles för länge på bekostnad av djurens välfärd.

Var med och driv på den här djurvänliga förändringen! Skriv under vår namninsamling till landsbygdsministern, för en snabb djurvänlig förbättring eller avveckling av svenska djurparker:

SKRIV PÅ

Här kan du läsa hela vår artikel i Aftonbladet:

Gör svenska djurparker bättre – eller lägg ner (aftonbladet.se)

Dödsskjutningarna i Furuviksparken kan inte avfärdas som en olycklig, isolerad tillfällighet.

Läs mer..