En ko græsser

Unik jämförelse: Vilka länder har bästa djurskyddet?

Nyheter

För första gången någonsin har olika länders djurskyddslagstiftning jämförts internationellt. Många som trott att vi har världens bästa djurskydd blir nog förvånade – Sverige får bara B i betyg och ligger efter länderna i topp på flera områden.

API (Animal Protection Index) är ett nytt och unikt rankningssystem som jämför djurskyddslagstiftningen i 50 länder över hela jorden. Utvärderingen har tagits fram av World Animal Protection och världens största advokatbyrå, DLA Piper. Advokatbyrån har samordnat arbetet, där även andra djurskyddsorganisationer och en internationell expertpanel deltar. 

"Djurskyddsindexet är ett banbrytande projekt som på ett unikt sätt sammanställer djurskyddspolicy och lagstiftning globalt. Syftet med det är att sporra länder att bli bättre på djurskydd och hämta inspiration från andra", säger Elisabeth Tjärnström, sakkunnig och programansvarig på World Animal Protection Sverige.

Sverige får bara B

Sverige finns i närheten av toppen men får nöja sig med B i samlat betyg. De få länder som fått A i betyg har ett bredare spektrum av djurskydd och har gått längre i flera frågor. Schweiz, Österrike och Nya Zeeland är enligt den här sammanställningen de riktiga föredömena. Sverige får dock beröm för en generellt hög nivå på arbetet med djurvälfärd.

Det blir mycket väl godkänt för engagemanget för en FN-deklaration för djurvälfärd. Även arbetet för att uppfylla Världsorganisationen för djurhälsas, OIE:s, standarder för lantbruksdjur, djurtransporter och slakt anses förtjäna ett A, liksom arbetet för djur som används i djurförsök och för djuren i fiskodlingar.

Högsta betyg för lag som skyddar sällskapsdjur

Högsta betyg nås även för lagstiftningen som skyddar sällskapsdjur, främst hundar och katter. Men vilda djur har inte ett fullgott skydd och inte heller djur i fångenskap; framför allt därför att Sverige tillåter att vilda djur som elefanter och delfiner får hållas i fångenskap samt fortfarande tillåter uppfödning av minkar. Rapporten skriver: ”Dessa verksamheter står i kontrast till landets rykte som världsledande inom djurskydd.”

Elisabeth Tjärnström säger: "Indexet är ett kraftfullt verktyg för att visa regeringar vad de gör bra och på vilka områden de halkar efter. Djurens välfärd måste uppmärksammas och förbättras världen över, dels för deras egen skull men även för att god djurvälfärd leder till friskare djur och bättre folkhälsa. Resultatet av indexet talar för sig självt – väldigt få länder har fått höga betyg och det är dags att de agerar för ett starkare djurskydd."

Rapporten släpps idag i hela världen. Den innehåller även förslag och rekommendationer till regeringen i de länder som undersökts.

Läs vår debattartikel om API på Svenska Dagbladet >>

Läs mer om vårt arbete >>

Djurens välfärd måste uppmärksammas och förbättras världen över, dels för deras egen skull men även för att god djurvälfärd leder till friskare djur och bättre folkhälsa.