Ny studie visar att fångad sill utsätts för stort lidande
Nyheter
En ny studie av fiske i Nordsjön avslöjar fruktansvärda förhållanden för sillar. Nästan alla sillar var döda när de togs ombord på fiskefartygen. Många hade uppenbarligen dött en mycket plågsam död.
Studien är ett svensk-danskt forskningssamarbete som publicerats i Nature Scientific Reports, med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som svensk deltagare.
Det finns tydliga belägg för att fiskarna i undersökningen drabbats av stort lidande när de fångats i fisketrålarna. Förutom att 96 procent dog i trålarna under vattnet, visade undersökningar av deras kroppar att de utsatts för svåra påfrestningar.
Mycket av fiskarnas fjäll hade nötts av, det uppmätes onormalt höga nivåer av stresshormonet kortisol och många fiskar drabbades också av så kallad hemolys, inre blödningar på grund av att röda blodkroppar gått sönder.
Krav på bättre djurskydd
Amanda Dahlberg, sakkunnig om djur i livsmedelsindustrin i svenska World Animal Protection, säger:
”Det här är en alarmerande rapport som måste tas på största allvar och leda till förändringar. World Animal Protection Sverige uppmanar därför landsbygdsminister Peter Kullgren att kalla till sig forskare och företrädare för yrkesfiskarna för att titta närmare på vilka förändringar som kan göras, för att stärka djurskyddet i samband med fiske. Det gäller att agera fort, eftersom det handlar om ett så utbrett lidande för så många djur”.
Räknat i antal djur är fiskeindustrin en extremt stor del av den animaliska livsmedelsindustrin. Fiskare i Sverige, Danmark och Norge fångar årligen flera miljarder fiskar. En enda trålfångst kan bestå av miljontals sillar, som kan vara instängda i trålens nät under flera timmar.
Albin Gräns, som är zoolog och docent vid SLU, är hoppfull om att studien ska kunna leda till fångstmetoder som orsakar mindre lidande. Han betonar också behovet av mindre smärtsamma avlivningsmetoder.
▶ Var med och hjälp djur som lider!
World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. I Sverige har vi funnits sedan 2010.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och runt om i världen är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.
Vi är mycket tacksamma för din hjälp.