Rangila at the substandard zoo in Nepal - Dancing bears - World Animal Protection

Äntligen: “Dansbjörnen” Rangila anländer välbehållen till reservat

Nyheter

Efter en rad dramatiska med- och motgångar har Nepals sista ”dansbjörn” nu anlänt till ett reservat i Indien som specialiserat sig på läppbjörnar. Rangila placerades felaktigt på en undermålig djurpark tidigare under 2018

Reservatets personal kommer att ta hand om Rangila i resten av hans liv. Vi är överlyckliga för hans skull.

Resan till frihet

Rangilas resa från djurparken i Nepal till reservatet i Indien tog 30 timmar. Det var det sista steget för att säkerställa att han får leva resten av sitt liv i trygghet.

Veterinären på plats bekräftade att han var tillräckligt frisk för att resa. Men noterade att Rangila visar tecken på psykologisk stress och trauma som det kan ta honom år att återhämta sig från.

Rangila och en annan läppbjörn, Sridevi, räddades från ett plågsamt liv under dramatiska omständigheter sent förra året av oss, Jane Goodall Institute of Nepal och nepalesisk polis.

Björnarna placerades tillfälligt på Parsa National Park i syfte att senare flyttas till reservatet i Indien. Men istället flyttades de i hemlighet till en undermålig djurpark i Katmandu där de levde under hemska förhållanden.

Tragiskt nog överlevde Sridevi inte sin tid på djurparken, som tidigare har fått kritik för sina extremt dåliga förhållanden.

Obesvarade frågor

Vi vet fortfarande inte varför björnarna flyttades till djurparken, eller varför man inte har konsulterat varken oss eller Jane Goodall Institute of Nepal.

Efter chocken över deras flytt och Sridevis tragiska död pressade vi, tillsammans med Jane Goodall Institute of Nepal, den nepalesiska regeringen att ge oss livsviktig information om Rangilas välbefinnande och att släppa honom till reservatet i Indien, där han nu befinner sig.

wap_rangila_009

Vi är glada att Rangila nu slipper tillbringa sina dagar i en liten kal bur på zoo

Bortrövade från det vilda

Björnar som Rangila blir bortrövade från sina mammor i tidig ålder och blir tvingade att uppträda. Deras ägare borrar ett hål i deras nosar med brännheta stavar och trär sedan ett rep igenom hålet för att kunna kontrollera dem.

Därefter använder man brutala träningsmetoder för att göra dem kuvade nog att uppträda inför människor. 

Inga djur borde utsättas för sådant djurplågeri och traumatiserande övergrepp.

Rangila var den sista björnen i Nepal som tvingats utstå sådant lidande.

En enorm lättnad

Neil D’Cruze, vår expert på vilda djur, har sagt: ”Detta är fantastiska nyheter. Efter månaders outtröttligt arbete bakom kulisserna har Rangila äntligen kommit fram till specialistreservatet i Indien där man kan ta hand om honom ordentligt och rehabilitera honom."

Manoj Gautam på Jane Goodal Institute of Nepal säger: “Vi är överlyckliga över att Rangila äntligen flyttats till sitt nya hem. Vi hoppas att han nu kan leva resten av sitt liv i frid.”

Läs mer om vårt arbete för att rädda dansbjörnar

Efter månaders outtröttligt arbete bakom kulisserna har Rangila äntligen kommit fram till specialistreservatet i Indien där man kan ta hand om honom ordentligt och rehabilitera honom.